CES 2021: hivatalosan is bejelentette a Resizable BAR-t az NVIDIA

A funkció az első negyedévben elérhető lesz, de elég sok múlik a gyártókon.

Még novemberben került terítékre, hogy az NVIDIA válaszolna az AMD Smart Access Memory technológiájára, és a CES-en elő is került a saját megoldásuk, amely nem kapott saját nevet, egészen egyszerűen Resizable BAR-ként hivatkoznak rá.

Az NVIDIA hivatalosan is megerősítette, hogy az implementációjuk az idei esztendő első negyedévében elérhető lesz. Információink szerint egy februári meghajtó már engedélyezni fogja a tegnap bemutatott új GeForce-okra, míg a korábban megjelent GeForce RTX 3090, 3080, 3070 és 3060 Ti modelleknél a működéshez szükség van a VBIOS frissítésére. Ennek elérhetőségéről az adott termék gyártója fog gondoskodni, várhatóan márciusban. Itt pusztán annyi a lényeg, hogy a CES-en prezentált új fejlesztések már eleve megfelelő VBIOS-szal érkeznek, míg a már kiadott hardvereknél a megjelenés utáni tesztelés mindig időigényesebb. A korábbi generációs, azaz nem Ampere architektúrára épülő GeForce-okra a funkció nem lesz elérhető.

Az alaplapok és a processzorok tekintetében az NVIDIA a 11. generációs Core sorozatot jelölte meg fókuszként. Elsőként a tegnap bejelentett Tiger Lake-H35-ös Intel processzorok kapnak támogatást, az erre épülő notebookok már eleve megfelelő BIOS-szal érkeznek. Később a nyolcmagos Tiger Lake-H, illetve a szintén nyolcmagos Rocket Lake-S generáció is beáll a sorba, lényegében ezek is olyan új alaplapok mellett kerülnek piacra, amelyeknél a megfelelő funkció be van építve a BIOS-okba. Esetlegesen a 10. generációs Core processzorok mellett is megoldható a működés, ami abból ered, hogy a Rocket Lake-S kódnevű fejlesztés támogatása miatt számos 400-as sorozatú alaplap kap majd új BIOS-t, és ezekbe is beépítik a Resizable BAR funkciót.

Az egyéb rendszerek tekintetében minden esetben az alaplap vagy a notebook gyártójához kell fordulni a támogatás igényléséért. Az NVIDIA szerint az implementációjuk platformfüggetlen, akármelyik legalább PCI Express 3.0-t támogató rendszeren üzemképes, tulajdonképpen a gyártókon múlik, hogy a működéshez szükséges funkciót beépítik-e egy friss BIOS-ba. A funkció által biztosított teljesítményelőny tekintetében még nincsenek publikus adatok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés