Gondot okoz a gyártóknak a Windows 10 októberi frissítésének csúszása

A Qualcomm Snapdragon 850 rendszerchipre épülő mobil masinákat érinti a kérdés.

A Windows 10 októberi frissítése, vagyis az új verzió kiadása nem éppen a terv szerint alakul, így a Microsoft még mindig nem adta ki a végleges változatot, már ha a visszavont, hibákkal küzdő csomagokat nem számítjuk. Ez látszólag különösebben nem hat a piacra, hiszen a legtöbb gyártó úgy van vele, hogy ott van az áprilisi verzió, de a Snapdragon 850 SoC csak az új Windows 10-ben van támogatva, így az erre épülő gépek esetében nem kellemes a helyzet, ilyen például a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Book2, de ott van még a Lenovo Yoga C630 is.

A probléma a gyártóknak jelentős, mivel az ünnepi szezon közeleg, a Microsoft pedig nem adott arról hivatalos tájékoztatást, hogy mikortól lesz újra elérhető a Windows 10 friss verziója. Ergo vagy elnapolják az érintett gépek startját, vagy nem végleges, gyakorlatilag nem tesztelt szoftverrel szállítják őket.

Alternatív lehetőség lehet az áprilisi Windows 10 verzió használata, de a legtöbb gyártó ezt kerülni fogja, ugyanis, ha egy gépet már az októberi frissítésre terveztek, akkor igen komoly kompatibilitási problémákat is maga után vonhat egy korábbi Windows 10 előtelepítése. Na persze nem mintha jobb lenne egy nem tesztelt szoftverre építeni.

A Microsoft tehát komolyan küzd az idővel is, hiszen gyakorlatilag az ARM felé való nyitással arra ösztönzi a gyártókat, hogy próbáljanak ki új megoldásokat, de eközben a redmondi óriáscégnek szállítani kellene a szoftvert is. Enélkül a partnerek vagy csúsztatják az új, rendkívül hosszú üzemidőre tervezett gépek debütálását, vagy kockáztatnak egy nem tökéletesen tesztelt rendszer kiadásával. Egyik sem túl kedvező opció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés