ASUS blog: élet az ARM-on

Újrainduló ASUS blogunk első friss bejegyzésében az ASUS NovaGo notebookkal és a Windows on ARM platformmal szerzett tapasztalatainkról számolunk be.

Több hete – na jó, éve – van már annak, hogy új bejegyzéssel bővült az ASUS blog, most azonban ismét felvesszük a fonalat. A cél változatlan, most is olyan érdekességekről szeretnénk írni, amely ilyen vagy olyan formában kapcsolódik a tajvani céghez. Jelen bejegyzésünk pont megfelel az előbbi kritériumnak, hiszen egy ideje már nyúzzuk az egyik első Magyarországon elérhető Windows on ARM platformra épülő, és így extrém hosszú üzemidőt, illetve gigabites LTE modemet is kínáló noteszgépet, az ASUS NovaGo TP730QL-t.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS NovaGo TP370QL
Processzor Qualcomm Snapdragon 835 – 2,2/2,6 GHz
Memória 4/8/16 GB Kingston LPDDR4
Kijelző 13,3"-es, 1920x1080 pixeles IPS, érintésérzékeny felülettel
Grafika Qualcomm Adreno 540
Adattároló 64/128/256 GB UFS 2.0 flash
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Qualcomm® Snapdragon™ X16 LTE modem
- 802.11ac 2x2 adapter
- Bluetooth 4.1
Interfészek - 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- HDMI
- kombinált audio ki- és bemenet
Extrák Tapipadba integrált ujjlenyomat-olvasó,
microSD foglalat, SonicMaster Premium hangrendszer
Akkumulátor 52 Wh (és vele max. 22 órás üzemidő)
Méret 316 x 221 x 15 mm
Tömeg 1,4 kg
Operációs rendszer Windows 10 S
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS NovaGo TP370QL
Fogyasztói ár 199 900 forint
Garancia 2 év

De mi is ez a Windows on ARM? Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor nevezhetjük a Microsoft sokadik próbálkozásának abból a célból, hogy valahogy az x86-os világból kitörve biztosítani tudja a Windows elterjedését az egyre népszerűbb ARM architektúrán. A cég nagy bánatára eddigi próbálkozásai nem igazán lettek sikeresek: a Windows Phone sorozat elbukott, a Windows RT sem élt sokáig – a Windows on ARM azonban főleg az utóbbival kapcsolatos hibákból tanulva már nem próbálja meg a végletekig korlátozni a felhasználót, hanem a közel teljes értékű Windows 10 S-et adja, azzal az opcióval, hogy Windows 10 Próra frissítve a legtöbb megszokott (32 bites) programunkat telepíthessük rá. Persze arra ne számítsunk, hogy a teljesítmény is olyan lesz, mintha a hagyományos Windows 10 előtt ülnénk – de a natív, tehát UWP alkalmazások esetében gyakorlatilag érzékelhetetlen a különbség, az emulátor segítségével futtatott, 32 bites x86-os applikációk esetében pedig nagyjából egy egyszerűbb Celeronnal szerelt gép nyújtotta élményre számíthatunk.


[+]

Jelen írásunk főszereplője, az ASUS NovaGo TP730QL még az első generációs Windows on ARM eszközök közé tartozik, ennek megfelelően Snapdragon 835 dolgozik benne – az utód, amely már a Qualcomm Snapdragon 850-re épül, egyelőre várat magára. A készülék egy klasszikus, kettő az egyben notebook, azaz dupla forgáspontú zsanérjainak köszönhetően táblagéppé alakíthatjuk.


[+]

Háza alapvetően a gyártó Vivobook szériájából származik, és kifejezetten elegáns – a NovaGón első ránézésre is látszik, hogy nem olcsó tucatárunak szánták, a kijelző burkolata, a billentyűzet körüli rész és a gép alja egyaránt jó minőségű.


[+]

A szilárdsággal sincs gond, nincsenek gyenge, nyeklő-nyakló részek, a képernyő sem csavarodik és a klaviatúra sem hajlékony. A billentyűzet teljes értékű, a tapipad jobb felső sarkába pedig ujjlenyomat-olvasót integráltak.


[+]

Talán meglepő döntés az ASUS-tól, hogy a NovaGo nem az ultravékony kategóriában indul, viszont így nemcsak USB Type-C konnektornak van hely a 316 x 221 x 15 mm-es gépház oldalain. Sőt, éppen a Type-C az, ami furcsa módon hiányzik, ettől eltekintve azonban a kínálat bőséges: két USB 3.1 Gen1 kivezetés és HDMI is van, kapunk kombinált hangcsatlakozót és egy mobiltelefonokról ismerős, kis tűvel nyitható ajtót, mely mögé a SIM-kártya és a microSD helyezhető.


[+]

A fő érdekesség persze nem a ház, hanem a Windows és a Snapdragon 835 együttműködése, amely a vártnál sokkal zökkenőmentesebb – tulajdonképpen, míg nem lépünk ki a Windows 10 és az UWP térfeléről, addig semmi szokatlan nem fogunk tapasztalni. A teljesítménnyel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy egyes helyeken azért érződik, hogy egy mobiltelefonokba szánt processzorral dolgozunk: főleg a programok indulása, fájlok megnyitása az, ami lassú. A nettel kapcsolatos élmények nem romlanak, Full HD YouTube videók lejátszása hibátlanul megy, és 5-6 weboldal megnyitásába sem törik bele az Edge bicskája.

Nem ennyire sima a helyzet akkor, ha például a Chrome-ot szeretnénk használni, ez ugyanis nem érhető el a Microsoft Store-ban, ezt tehát csak akkor tudjuk telepíteni, ha vállaljuk a Pro verzióra való áttérést, ami egyébként ingyenes, de visszaút nincs. Ezek után viszont minden további nélkül használhatjuk a Chrome, illetve tulajdonképpen bármelyik, 32 bites verzióban is elérhető szoftvert – legfeljebb a sebesség területén lesznek gondok, ha például a Photoshoppal szeretnénk dolgozni.

A NovaGo erőssége azonban nem a tartalomgyártás, hanem az üzemidő lesz, ami az x86-os világban szokatlan 15-16 órát is simán eléri – és itt bizony nem tétlenséggel, hanem munkával töltött időről van szó, több esetben is előfordult, hogy az első cikkírással, netezéssel, képek szerkesztgetésével töltött nap végén még egy jó órányi YouTube-ozás után is 40 százalék felett volt az akkumulátor.


[+]

Ez a NovaGo legnagyobb erőssége: egy olyan hordozható számítógép, ami a legtöbb feladatra elég, nem kell kompromisszumot kötni a kinézet, kivitel területén, és a töltőt sem kell magunkkal hurcolni napközben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt