MSI blog: a presztízskategóriába érkezik az MSI Prestige 16 AI Studio notebook

Az MSI legújabb elegáns, kiválóan hordozható prémium üzleti notebookja a Meteor Lake platformra épül.

Beszédes márkanevet kapott az MSI prémiumkategóriás, alapvetően üzleti felhasználóknak szánt Prestige notebookcsaládja, hiszen egyértelműen elegáns, már megjelenésével is minőséget, tulajdonosának magas státuszát igyekszik sugározni. A család 16 hüvelykes, már 14. generációs Intel platformra épülő változata, a Prestige 16 AI Studio sötétszürke (hivatalos nevén Stellar Gray) színben érhető el, és 16”-es kijelzőjének dacára meglepően jól hordozható. Ez egyrészt a nagyon vékony keretnek köszönhető, így a notebook maga 358 x 254 x 19 mm-es tud lenni, másrészt az 1,6 kg-os tömegnek, mely különösen annak fényében impozáns, hogy a vékony, magnézium-alumíniumötvözet gépházban egy 99,9 Wh-s akkumulátor lapul.

Külső

Kívülről nézve a noteszgép konzervatív dizájnú, nincsenek rajta kihangsúlyozott díszítések vagy színes LED-ek. A képernyő hátoldalán ezüstben látható márkajelzés a monitor keretének alsó részén ismétlődik meg, ezzel pedig szépen harmonizál a billentyűzet fehér háttérvilágítása. A teljes egészében fém konstrukciónak köszönhetően a ház sérülésálló, amit a MIL-STD-810H tesztsorozat elvégzése során is bizonyított.


[+]

A vékony notebookok egyik problémája szokott lenni, hogy kevés rajtuk a csatlakozó, például mert nem férnek el a szellőzőnyílásoktól vagy egyszerűen a gépház vékony kivitele korlátozza mondjuk az Ethernet port beépítését. Az MSI ezen a téren is elég jól áll, például az említett Ethernetnél egy rugós, kinyitható lemez segítségével csökkentették annak vastagságát, így nem kell a vezetékes hálózati interfészről sem lemondani. Ezen felül pedig két Type-C konnektor (egyik TB4-et, másik USB 3.2 Gen 2-t, DisplayPortot és USB-PD 3.0-t kínál), egy Type-A konnektor (USB 3.2 Gen 2-vel), egy HDMI 2.1, egy SD kártyaolvasó és egy kombinált hangcsatlakozó is elfért még. Az elrendezés határozottan „nagygépes”, tehát például a két Type-C-t hátul találjuk, ami kényelmesebbé és elegánsabbá teszi a dokkoló használatát.


[+]

A billentyűzet chiclet kialakítású, numerikus résszel is ellátott egység, a már említett fehér háttérvilágítással, a bekapcsológombban pedig ujjlenyomat-olvasóval. A touchpad egy igazán méretes darab, integrált gombokkal.

Belső

A vékony Prestige 16 AI Studio belsejében az Intel Meteor Lake platformjára épülő hardver található, mely Core Ultra 7 155H processzort, NVIDIA GeForce RTX (a csúcsmodellben RTX 4070) grafikát, kétcsatornás, legfeljebb 32 GB-ig emelhető LPDDR5 memóriát és NVMe SSD-t jelent. A kijelző, ahogy már említettük, 16”-es és 16:10 képarányú, és két lehetőség áll rendelkezésre: az alapértelmezett egy IPS szintű, 2560x1600 pixeles felbontású, 400 nites panel, az extra opció pedig egy 3840x2400 pixeles, VESA DisplayHDR True Black 600 tanúsítvánnyal is rendelkező OLED megoldás. Bármelyiket is választjuk, képminősége nem marad el attól a szinttől, amit a többi komponens kínál, tehát 100%-os DCI-P3 színtérlefedettséget várhatunk tőle – más szóval a notebook kép- és videószerkesztésre is megfelelő.

A kijelző felső kávájába egy Full HD felbontású webkamerát tettek, ez egyrészt Windows Hello kompatibilis, másrészt a háromelemű mikrofontömb segítségével nagyon jó minőségű és különböző hangzásjavító trükkökkel feldobott videókonferenciák megtartását teszi lehetővé.


[+]

Ami az extrákat illeti, kiemelnénk a vezeték nélküli adaptert, mely a jövőállóság jegyében már a Wi-Fi 7 szabvánnyal is kompatibilis, és megfelelő hálózati környezetben 5,8 Gbps sávszélességet is nyújthat.


[+]

Az erős hardverhez persze erős hűtés is dukál, ezt ebben a gépben a Cooler Boost 3 rendszer szolgáltatja, mely három hővezető csővel és két ventilátorral dolgozik a komponensek hőmérsékletének kordában tartásán.

Extrák

Természetesen nem hiányoznak a gépből az gyártótól megszokott szoftveres különlegességek sem, így megkapjuk a teljes MSI AI Engine szolgáltatáscsomagot. Ennek élén a notebook aktuális felhasználását elemző, és a teljesítményprofilt ennek megfelelően finomhangoló modul áll, de természetesen a mesterséges intelligenciára építő hangminőség-javító algoritmusok vagy az érzékeny tartalmakat a hátunk mögül leskelődők elől is elrejtő Tobii Aware is ide tartozik.


[+]

A hordozhatóság kapcsán volt már szó a 99,9 Wh-s akkumulátorról  ez a gyártó mérései szerint akár 16 órányi használatot is lehetővé tehet, de a nagykapacitású áramforrásoknál az érem másik oldala a hosszú töltési idő szokott lenni. Ezt ebben az esetben az MSI a 140 wattos töltési teljesítményt is lehetővé tévő USB-PD 3.1 kompatibilis Type-C TB4 porttal és az ehhez passzoló, gyorstöltésre képes tápcsatlakozóval küszöböli ki.

Az MSI Prestige 16 AI Studio notebook már kapható a hazai boltokban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények