MSI blog: bivalyerős notebook játékra

A Raider család igazi csúcsragadozó, mely nem köt kompromisszumot a teljesítmény területén.

Az előző bejegyzésünkben bemutatott bemutatott Titan GT77 egy tökéletes gamer notebook, ám a teljesítmény oltárán feláldozták például a hordozhatóságot, hogy az áráról már ne is beszéljünk. Ezzel szemben az MSI egy szinttel lejjebb pozicionált Raider sorozata már sokkal közelebb áll a hagyományos noteszgépekhez, mind külsejét, mind dimenzióit illetően. Mindeközben sebessége nagyon közel van a Titanéhoz, hiszen ebben is ott a legújabb és leggyorsabb hardver, egyedül a vékonyabb házban valamivel alacsonyabb hatásfokú hűtés korlátozza majd a száguldást.


[+]

A Raider gépek kétféle méretben léteznek: a GE67 HX modellek 16”-esek, a GE77 HX-ek 17,3”-esek. Emellett a választható panelek tudásában is vannak különbségek, a kisebb változatba ugyanis igazi különlegességként a világ első QHD felbontású, 240 Hz-es, a DCI-P3-hoz képest 120%-os színtérrel rendelkező OLED panelje került, mellyel a játékosok és a grafikusok igényei is maximálisan kielégíthetők.

A nagyobb testvér IPS paneles megoldásokat használ, itt a felhasználó választhat a játékra optimalizált QHD felbontású, 240 Hz-es, teljes DCI-P3 lefedettséget kínáló, és az inkább multimédiás célokra optimális, UHD-s, 120 Hz-es képernyő között. A különböző kijelzőkön túl természetesen a GE67 és GE77 méretében is eltér: az előbbi 358 x 267 x 23 mm-es és 2,38 kg-os, az utóbbi 397 x 284 x 26 mm-es és 2,9 kg-os – nem nehéz kitalálni, hogy ha sokat kell hordoznunk a notebookot, akkor melyiket érdemes inkább választani.


[+]

Ám bármelyik méretről is beszélünk, a hardveres lehetőségek gyakorlatilag azonosak: mindkét Raider kérhető Core i9-12900HX-szel, melyet kiegészíthetünk két foglalatban akár 64 GB DDR5 memóriával és két PCIe 4.0 x4-es SSD-vel. A grafikus feladatokat RTX 3070 Ti-ra vagy RTX 3080 Ti-ra bízhatjuk. A maximális fogyasztás tekintetében vannak kisebb különbségek a 17,3”-es és a 16”-es Raiderek között, hiszen az előbbiben valamivel több a hely a szellőzés számára: a GE67 HX-ben 220 watt a csúcs, a GE77 HX-ben pedig 250 watt. Ebből a nagyobb rész a grafikus processzorra esik, az előbbinél 165 wattot, az utóbbinál 175 wattot igényelhetnek a Dynamic Boost 2.0 segítségével. Ha belegondolunk, ezek a számok semmivel sem maradnak el a Titan GT77 értékei mögött, egyszerűen csak arról van szó, hogy a vékonyabb házban a hűtés is hamarabb éri el korlátait.


[+]

Bár a Raider GE67 HX és GE77 HX kevésbé feltűnő, mint a gigantikus Titan, visszafogottnak azért nem neveznénk, köszönhetően a több helyen is feltűnő ARGB világításnak, mely kompatibilis az MSI Mystic Light rendszerével. A leglátványosabb elem a fémből készült gépház első élén található sáv, melyet gombonként testre szabható billentyűzetvilágítás egészít ki.

Ha már úgyis a külső jegyeknél tartunk, érdemes megemlíteni a gazdag csatlakozókínálatot is. Természetesen ilyen nagyméretű notebookoknál könnyebb helyet találni a konnektoroknak, az MSI-nél azonban arra is odafigyeltek, hogy ezek a lehető legkényelmesebb helyekre kerüljenek. Éppen ezért található hátul a 2.5GbE hálózati csatlakozó, a tápegység csatlakozója, egy TB4 port és a HDMI 2.0 kivezetés – az ezekhez kapcsolódó kábelek így nem zavarnak senkit, sőt, elölről nem is látszanak.


[+]

A felsoroltakon túl a jobb oldalon két USB 3.2 Gen1 Type-A és egy SD kártyaolvasó, a bal oldalon pedig egy USB 3.2 Gen2 Type-A és egy ugyanilyen sebességű Type-C interfész található a kombinált hangcsatlakozó mellett. Természetesen bőven jutott hely a szellőzőnyílásoknak is, hogy a hét darab hővezető csővel, fázisváltásos elven működő hővezető lapkákkal és két ventilátorral rendelkező Cooler Boost 5 hűtőrendszer hatékonyan távolíthassa el a felesleges hőmennyiséget.


[+]

A kiegészítőknél a hálózati interfészeket az Intel Killer részlege biztosítja: a már említett 2,5 Gbps-os Ethernet konnektor mögött a Killer E3100 áll, míg a vezeték nélküli kapcsolat a Wi-Fi 6E képes Killer AX1675 jóvoltából áll rendelkezésre a Bluetooth 5.2 mellett. A beépített áramforrás gigantikus, 99,9 Wh kapacitású, így az erős hardver dacára is hosszú üzemidőre számíthatunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy játszani is órákon keresztül lehet majd, az akkumulátoros üzemben a dedikált grafika vagy lekapcsol, vagy csak csökkentett teljesítménnyel üzemel, de átlagos otthoni munkára, böngészésre, filmnézésre órákon keresztül képesek a Raiderek. Annak érdekében, hogy a multimédiás szórakozás teljes mértékben élvezetes legyen, a beépített hangrendszer sem átlagos: a Dynaudio nevét viselő megoldás kétutas, tehát összesen négy hangsugárzót használ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények