Hirdetés

A Dell fontolóra veszi az ARM-os szervereket

Hirdetés

A hónap elején számoltunk be az ARM szerverpiaci terveiről. Bár ez első hallásra furcsán hangzik, hiszen a cég a mobil piacra tervezi az architektúrát, az elgondolás egy nagysebességű kommunikációs interfész beépítésével tökéletesen kivitelezhető. Persze nem kell rögtön pokoli teljesítményre gondolni, viszont a fogyasztási mutatók egyre nagyobb szerepet játszanak a szerverek szegmensében, és ezen a területen az ARM-nak bizony van keresnivalója. A rendszerek főleg a web 2.0-s környezetre lehetnek alkalmasak.

Paul Prince
Paul Prince

A Dell is megszólalt az ARM-os szerverekkel kapcsolatban. Paul Prince – az EE Times által készített interjú során – elmondta, hogy másfél éve már tesztelték az ARM A8-as magot Linux, Apache, MySQL és Python szoftverkörnyezetben. A vállalat tervei szerint hamarosan górcső alá vetik a Cortex-A9 MPCore architektúrára épülő Armada 310-es lapkát, melyet a Marwell fejlesztett ki. A chip a TSMC 40 nm-es LP (Low Power) gyártósorain készül, és 2 GHz-es órajelen képes üzemelni. A fogyasztása az előzetes adatok szerint 1 watt körül alakul.

A Dell egyébként érdekelt az alacsony fogyasztású szerverek területén, hiszen a Fortuna kódnevű, XS11-VX8 jelzésű gépezet VIA Nano alapokra épült, és tétlen állapotban csak 15 wattos energiaigénnyel rendelkezett. Az ARM-os megoldás lényegében ezt az utat viszi tovább várhatóan még alacsonyabb fogyasztással. Paul Prince azt is elmondta, hogy a Marwell mellett a Broadcom és a Texas Instruments is készül a saját lapkájával, de a Dell jelenleg az Armada 310-re koncentrál.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés