Internettábla - mire jó ez?

Archos 9 - mi ez?

Akinek még nem tűnt fel, jelezzük, a következő években nagy dolgokra lehet számítani a kézi számítógépszerűségek világában. Mostanában értünk oda, hogy a mobiltelefonok és a klasszikus számítógépek külön univerzuma találkozott. Emellett az internet is elérte azt a szintet, hogy rengetegen lógnak rajta; ha kell, ha nem, csetelnek, ikszelik a vélt és valódi haverokat, etetik a virtuális állatokat, építik a birodalmakat. Egyelőre viszont nem született még meg a nagybetűs kézi számítógép, amivel ezek és más feladatok jól elláthatóak lennének. Bár a managerkalkulátorok, PDA-k, UMPC-k, okostelefonok, netbookok mind megpróbáltak azzá válni. Most az aktuális nagy reménység hever előttünk, az internettábla. Neve találó, hiszen lapos, és elsősorban internetezésre való.

Hirdetés

Mint sok más úttörő eszköznél, most is az Apple neve ugorhat be az iPaddal, ami még a Mac-fanatikusokat is megosztja. Hozzánk egy sokkal – úgymond – pécésebb megoldás került, az Archos 9. Olyan látványt kelt ez a 8,9 hüvelykes, érintőképernyős valami, mintha egy óriás okostelefonja lenne. De nevezhetnénk akár billentyűzetétől megszabadított netbooknak vagy minitabletnek is.

Kijelzője két oldalán mindenféle kezelőszervek sorakoznak. Balra kétszer két gombot találunk, közülük a felső kettőnek speciális funkciója van, az alsó kettő pedig egérgomb. A trackpointhoz hasonló kurzormozgatót a másik oldalon találjuk, ahol már csak a bekapcsológomb került fölé, illetve a másik oldalon is látható pici hangszóró párja. Fontos megjegyezni még, hogy balra 1,3 megapixeles kamerát is beépítettek.

Csatlakozóból az Archos 9 jobb, mint az iPad, amit ezen a téren kritizálni szoktak. Először is balra van egy USB csatlakozója, illetve hangkimenete, aljára pedig opcionális port replikátor köthető. Ez felül még két USB, hang ki- és bemenet, Ethernet aljzat, illetve D-Sub monitorkimenet van.

Hátulra a gép méretéhez képest termetes, de netbookos viszonylatban kicsinek mondható, 27,5 Wh-s akkumulátor került, többek közt emiatt nyom a készülék 800 grammot.

Van még mellette elrejtve kijelző böködésére való pálca, valamint egy kihajtható lábacska, amivel kétféle állásban támasztható meg az Archos 9. A meredekebbet filmnézéshez ajánlják, a laposabbat pedig akkor, ha a monitoron megjelenő, érintős billentyűzeten akarunk gépelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés