Méltó utódot kap a MediaTek Helio X20 SoC

Az X30 mellett egy P20 és P25 jelzésű rendszerchipet is hoztak, de ezekkel kevésbé foglalkozott a cég.

A MediaTek az elmúlt években felnőtt a nagyok közé, így a cég fejlesztéseit már legalább akkora figyelem övezi, mint az ismertebb márkák lapkáit. A vállalat az igazi áttörést a Helio X20-s rendszerchippel érte el, amely abszolút jelezte a piac számára, hogy egyedi értékeket képvisel. Ennek a rendszernek a különlegessége az MCSI, vagyis a MediaTek Coherence System Interconnect összeköttetésre épülő, igen egyedi Big.Little koncepció volt, amiről a fentebb a linkelt hírben már beszámoltunk.

A hivatalosan elstartolt Helio X30 ezt az alapot viszi tovább méghozzá továbbfejlesztve, vagyis teljes mértékben megörökli a Helio X20 háromklaszteres működését. A leggyorsabb klaszter két darab, 2,8 GHz-en üzemelő Cortex-A73-as, a közepesen gyors négy darab 2,3 GHz-en működő Cortex-A53-as, míg a leglassabb, de egyben legkevesebbet fogyasztó klaszter négy darab Cortex-A35-ös magot kapott, és ezek csak 2 GHz-en ketyegnek. Így jön ki összesen a tíz darab processzormag, ráadásul a működés szempontjából heterogén többmagos dizájnról beszélünk, amelynek szoftveres alapja már része az Androidnak, ráadásul ezt a MediaTek már kiegészítette a legújabb főverzióban, így többklaszteres konfigurációban is működik a rendszer.

MediaTek Helio X30
MediaTek Helio X30 (forrás: Weibo) [+]

A MediaTek a grafikus számítások területén leváltotta az ARM Malit és áttértek egy Imagination Series7XT Plus sorozatba tartozó fejlesztésre, amelynek a pontos típusát nem adták meg, de megtudtuk, hogy egy 820 MHz-en üzemelő PowerVR GT7400 Plus IGP-t sikerült beépíteni. A váltás fő oka a HSA platform használatának lehetősége, ugyanis a MediaTek ennek a szabványnak az egyik fő támogatója, és a Helio X30-at már a mély integrációra tervezték, mivel a SoC támogatja az egységes virtuális memóriát, vagyis a felhasznált IGP a központi processzor memóriájába is írhat, így valós formában mellőzhetők a memóriamásolások.

Újítás lesz még az LPDDR4X szabványú rendszermemória támogatása, amely négy darab 16 bites memóriacsatornán köthető be a lapkába, ráadásul támogatott az 1866 MHz-es effektív órajel is. Természetesen a SoC kezeli még eMMC 5.1-es szabványt is, illetve az UFS 2.1 sem akadály.

A Mediatek továbbra is meghagyta a Helio X20 koncepciójában bemutatott extra Cortex-M4-es processzormagot, amit a szenzoradatok és a hangok feldolgozására beépített DSP-k kiegészítéseként használnak, de ez a korábbi 364 MHz helyett már 420 MHz-en üzemel. Javult az integrált két darab ISP, azaz jelfeldolgozó processzor, amelyek már 28 megapixeles kamerával is megbirkóznak, és ezek mellé került egy 550 MHz-en üzemelő 14 bites vision processzor is, ami tulajdonképpen egy egyedileg konfigurált DSP blokk. Az integrált 4G/LTE modem megmarad, illetve továbbfejlődött, de a MediaTek a Helio X30 esetében a többi fontos kommunikációs interfész támogatását egy külső lapka segítségével oldja meg, amivel lehetőség adódott az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi támogatására is.

A MediaTek Helio X30 a fentiek mellett már a TSMC 10 nm-es FinFET node-ján készül, ami elég nagy előrelépés, tekintve, hogy az előd Helio X20 a TSMC 20 nm-es eljárását használta. Más szempontból azonban az új SoC ugyanazt tudja, amit korábbi csúcsmodell, de már az is igen erősnek számított multimédiás szempontból.

MediaTek Helio P20 és P25
MediaTek Helio P20 és P25 (forrás: Weibo) [+]

Az új csúcs mellett elstartoltak a cég Helio P20 és P25 jelzésű rendszerchipjei is. Ezek a TSMC 16 nm-es FinFET node-ján készülnek, és nyolc magot kínálnak kétklaszteres konfigurációban. Emellett támogatják az LPDDR4X memóriát is, miközben kevesebbet fogyasztanak a Helio P10-nél. Sajnos nagyon pontos adatokat ezekről a MediaTek nem közölt, mivel elsődlegesen a Helio X30 volt az aktuális rendezvény sztárja. A Helio P20 persze ismerős lehet, hiszen korábban már írtunk róla, de a P25-ről nincsen adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés