Hirdetés

Az ARM, a Mediatek és az Imagination beszélt a HSA-s jövőképről

A HSA-t nagyjából három évvel korábban mutatta be az akkoriban frissen megalakult HSA alapítvány, és a platform az idei év közepén el is készült. A koncepcióról leginkább az AMD beszélt az elmúlt években, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a HSA eredetileg az AMD FSA koncepciójából született meg, így a vállalat a többi tag fejlesztéseit nagyjából másfél-két évvel megelőzte. Emiatt hamarabb tudtak beszélni az egyes újításokról, amelyekre a Kaveri, a Godavari, illetve a Carrizo APU-k személyében már példák is vannak.

Hirdetés

A Linley Processor Conference rendezvényen azonban végre azok a cégek beszéltek, amelyeket nagyon érdekel a HSA, de eddig nem akartak konkrét termékekkel kapcsolatban beszélni róla.

Az ARM beszámolója szerint a partnereiket egyre jobban érdekli a HSA platform, így a jövőben esedékes fejlesztéseit megfelelő kompatibilitással ruházza fel, hogy elérhető legyen a technológia. A processzormagok és a grafikus vezérlő szempontjából a vállalat nem áll annyira rosszul, így ezek az alapok használhatók a HSA-hoz, de szükség lesz egy olyan új CoreLink CCI összeköttetésre, amely megfelel a HSA 1.0 követelményeinek. Bár az ARM konkrétumot nem árult el, de utaltak rá, hogy a következő generációs fejlesztéseket már a HSA-hoz tervezik.


[+]

A MediaTek egy picit ennél konkrétabb volt, mivel a vállalat korábban elkezdte fejleszteni a saját összeköttetéseit, hogy ebből a szempontból ne kelljen az ARM rendszereire támaszkodni. Ez egy jó döntés lehet a MediaTek részéről, mivel így képesek lehetnek mindenki előtt kiadni egy HSA 1.0-val kompatibilis ARM-os rendszerchipet. Arról azonban még nincs hivatalos adat, hogy melyik lesz ez a rendszerchip, de idővel okosabbak leszünk.


[+]

Az Imagination fogalmazott talán a legérthetőbben, mivel elmondták, hogy a MIPS I és P kategóriás processzormagok, illetve az újabb PowerVR sorozatú grafikus vezérlők alapvetően megfelelnek a HSA 1.0 követelményeinek, viszont hiányzik a szükséges összeköttetés, de már ez is úton van. A vállalat szerint 2016-ban minden olyan komponens licencelhető lesz, amivel támogatni lehet a HSA-t.

Kiderült egyébként, hogy a legtöbben a rendszerszintű összeköttetésekkel vannak elmaradva, és ez reálisnak mondható, mert ezen a ponton a legnehezebb összerakni az egész rendszert. Többen egyébként nem tagadták, hogy a legfőbb probléma a megosztott virtuális memória kezelése az összes eltérő gyorsítóból. A címfordítás megvalósítása sajnos nem túl egyszerű, és sok esetben itt limitációkba fut a rendszer. A cégek az erre vonatkozó teljesítményt címfordításra fenntartott apró gyorsítótárakkal javítanák. Maga a koncepció egyébként nem ismeretlen ötlet, ugyanis az AMD a Carrizo APU IGP-jének összes multiprocesszorába épített egy ATC-t (Address Translation Cache), amely pont ezt a célt szolgálja.

Arról sajnos hivatalosan egyetlen információ sem hangzott el, hogy az AMD-n kívül kik szállítanak először HSA 1.0-val kompatibilis lapkát, de a Linley Processor Conference rendezvényről származó pletykák szerint a legközelebb ehhez a Qualcomm és a MediaTek áll, így valószínű, hogy ez a két cég lesz az ultramobil ágazat úttörője a HSA szempontjából.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés