ARM Cortex-A53

A Cortex-A53 az ARM első 64 bites ARMv8 utasításkészlet-architektúrával működő processzorcsaládjának kisebbik tagja, ami elsősorban a fogyasztás alacsonyan tartására koncentrálva fejlesztettek ki. Amellett, hogy támogatja a 64 bites utasításokat, visszafelé kompatibilis a legtöbb mai ARM processzor által használt, 32 bites ARMv7 utasításkészlet-architektúrával, tehát futtatni tudja a ma elérhető Android és egyéb operációs rendszereket, alkalmazásokat.

ARM Cortex-A53 processzormag vázlatos felépítése
ARM Cortex-A53 processzormag vázlatos felépítése

A Coretex-A53 egyszerű felépítésével és teljesítményével is a Cortex-A7-re hasonlít, in order logikával dolgozik, futószalagjai rövid, 8 lépcsős. Megkapta a multimédiás tartalmak dekódolását gyorsító NEON motort, a VFPv4 lebegőpontos egységet, és van titkosítási algoritmusokat gyorsító TrustZone modulja is. Elsőszintű gyorsítótára 8-64 kB, másodszintű gyorsítótára 128 kB és 2 MB között lehet, legfeljebb négymagos kiépítés készülhet belőle, órajele pedig elérheti a 2 GHz-et.

Az új processzormag azonos gyártási csíkszélesség mellett 40%-kal kisebb mint a Cortex-A9 mégis hozzá hasonló teljesítményre képes, feladattól függően 20-40%-kal szárnyalja túl a Cortex-A7 sebességét. Az előző Cortex-A7, Cortex-A15 pároshoz hasonlóan a Cortex-A53 és nagyobb testvére a Cortex-A57 is támogatja a Big.Little felépítést, tehát az alacsony és magas fogyasztású illetve teljesítményű magok kombinálhatóak, egyelőre négy Cortex-A53 és két Cortex-A57 felállásban. Az újdonság kezdetben 28 nm-es gyártástechnológiával készül, később 20 nm-es és 14 nm-es verzió is várható előreláthatólag magasabb órajellel.

Hirdetés