Rendkívül egyedi lesz a MediaTek Helio X20-as SoC

A MediaTek a tabletek piacán előkelő pozíciót tudhat magáénak, amelyet a vállalat főleg az olcsó, de az árukhoz képest nagyon is jó rendszerchipjeivel harcolt ki. A cég azonban idén továbblép, amelyet az is bizonyít, hogy nemrég bejelentették a Helio márkanevet, amelybe nagyobb tudású és nagyobb teljesítményű lapkák fognak érkezni. A már elérhető Helio X10 nem tekinthető újdonságnak, hiszen az MT6795-ös SoC átnevezéséről van szó, de érkezik a Helio X20, amely rengeteg újítást vezet be. Utóbbi egyébként hagyományos formában az MT6797-es típusjelzést viseli.

A Helio X20 radikális fejlesztésének az MCSI, vagyis a MediaTek Coherence System Interconnect legújabb verziójának bevezetése tekinthető. Ezt a MediaTek több éve tervezi, és elsődlegesen a HSA platform támogatásához szükséges, amelynek nemrég került kiadásra az 1.0-s végleges specifikációja.

Az új MCSI segítségével a MediaTek sokkal szabadabban tervezheti a lapkáit, mivel egy rendkívül általános belső összeköttetésről van szó, amely több processzorklasztert, illetve különböző gyorsításra szánt vezérlőket támogat. A Helio X20 a processzorklaszterek szempontjából már egy radikális újítással kezd ugyanis az ARM Big.Little koncepcióját alaposan kiterjeszti. Az eddigi kétklaszteres megoldásokat egy háromklaszteres rendszer váltja fel, vagyis a Helio X20 tíz processzormagot tartalmaz. Ezek közül a leggyorsabb klaszter két darab, 2,5 GHz-en üzemelő Cortex-A72-es, a közepesen gyors, de kevesebbet fogyasztó négy darab 2 GHz-en működő Cortex-A53-as, míg a leglassabb, de nagyon takarékos opció négy darab 1,4 GHz-en ketyegő Cortex-A53-as magot tartalmaz.

A működés szempontjából heterogén többmagos dizájnról beszélünk, amelynek szoftveres alapja már része az Androidnak, de ezt a MediaTeknek némileg ki kell egészítenie, mivel az Android a jelenlegi formában csak két darab eltérő teljesítményű processzorklaszter között tesz különbséget, míg most három található a lapkában. A gond persze relatíve egyszerűen kezelhető.

A vállalat a lapkában található IGP-ről még nem beszélt, pedig a MediaTek által erősen támogatott HSA szempontjából érdemes lenne látni, hogy milyen gyorsítót fűztek fel az új MCSI-re. Ismert azonban, hogy a Helio X20 tartalmaz 4G/LTE modemet, továbbá maga a lapka a TSMC 20 nm-es gyártástechnológiáján készül. A MediaTek elárulta még, hogy a Helio X20 az Antutu 5.6.1 tesztben nagyjából 70 000 pontot ér el, illetve felkészítették a Vulkan API támogatására, ami tíz mag mellett nagyon lényeges szempont.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés