CES 2013: jönnek az új Qualcomm fejlesztések

A Qualcomm is hozta a formáját az idei CES alkalmával, és számos újdonságot jelentettek be. A vállalat a saját fejlesztésű, Krait kódnevű processzormagot tupírozta, hogy még jobban teljesítsen, így mára már egy Krait 300-as és egy 400-as verzió is van belőle. Előbbi főleg az alacsonyabb fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, így a TSMC 28 nm-es LP node-jához lesz optimalizálva, míg utóbbi a 28 nm-es HPM node mellett inkább a teljesítményre fókuszál, vagyis főleg a csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe kerülhet.

Az új Krait magok esetében előrelépés, hogy a rendszer kapott egy hardveres prefetch, vagyis előbetöltés részleget, ami az adott kód működéséből megpróbálja meghatározni, hogy milyen adatra lesz majd szüksége, és azt betölti a memóriából az L2 gyorsítótárba még azelőtt, hogy a futtatott kód igényelte volna. A vállalat javított még az elágazásbecslésen, nőtt az egy órajel alatt végrehajtható utasítások száma (IPC), továbbá hatékonyabb lett az out of order logika. A Krait 300 ezek mellett a korábbi 1,5 GHz helyett már 1,9 GHz-en is képes működni, míg a Krait 400 elérheti a 2,3 GHz-et, amellett, hogy ez a mag gyorsabb L2 gyorsítótárat kapott, és a memória elérésének idejét is csökkentették a tervezők.

Az új magok mellett új rendszerchipek is érkeznek, ráadásul új névvel. A Qualcomm ugyanis lecseréli az eddig használ jelzéseket, és számozással sorolják be a lapkákat. A 200-as, 400-as, 600-as és 800-as osztályozás lényegében a teljesítményről és a képességekről árulkodik. A kisebb szám kisebb teljesítményt és tudást jelent, de ugyanakkor ezt az ár is tükrözni fogja. Erre a változtatásra igazából szükség is volt, mert a Qualcomm termékskálája nem mondható igazán átláthatónak, így örömteli, hogy a gyártó megpróbál valami egyszerűbb jelölésrendszert kialakítani.

Az új SoC-ok szempontjából a Snapdragon 800 lesz az új osztályozás mellett a legerősebb. Ez a termék négy darab Krait 400-as processzormagot tartalmaz, melyek 2,3 GHz-es órajelen üzemelnek, az IGP szerepét pedig egy Adreno 330-as fejlesztés látja el. Utóbbi 50%-kal gyorsabb az Adreno 320-nál, ami derék előrelépés, főleg, ha számba vesszük, hogy a compute teljesítmény kétszeresére nőtt. A lapka tartalmaz integrált 4G LTE modemet és IEEE 802.11ac Wi-Fi-t. Az LPDDR3 szabványú memóriákat fogadó memóriavezérlő két darab 32 bites csatornára van osztva, emellett a multimédiás célra kialakított fixfunkciós egységek is megvannak. Ezek a 4K-s videók enkódolását és dekódolását is ellátják. A Qualcomm ezt a fejlesztést inkább a tabletekbe ajánlja, mivel a hírek szerint a fogyasztása 5 wattnál tetőzik. Ez még a csúcskategóriás okostelefonok szintjén is túl sok.

A Snapdragon 600-as SoC szintén négy processzormagot tartalmaz, de ezen belül már a Krait 300-as verziókat, amelyek 1,9 GHz-es órajelen ketyegnek. A grafikus feladatokról az Adreno 320-as IGP gondoskodik. Ezzel a teljesítmény az előbbi csúcsmodellhez képest eléggé visszaesik, de ezt a fogyasztás is leköveti, így ez a lapka már az okostelefonok piacán is életképes. A Qualcomm állítása szerint a Snapdragon 600 az aktuálisan elérhető leggyorsabb S4-es fejlesztéshez képest 40%-kal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé.

A Snapdragon 600-as és 800-as SoC-ok az Android mellett a Windows Phone és RT operációs rendszerekhez is használhatók lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés