Az AMD a CES-en demonstrálná a Temash SoC APU-t?

A Windows 8 által előrevetített irányból már kiderült, hogy a Microsoft is a tabletek előretörésére számít, ami logikus feltételezés az eladásokat látva. Az ultramobil eszközöknél viszont a sebesség erősen korlátozott a komolyabb platformokhoz képest, de ez a fogyasztásban mérhető különbségekből teljesen érthető, ugyanakkor a mai tabletek többsége tudásban is messze le van maradva a komolyabb notebookok és asztali számítógépek mögött. Ezen a ponton a nemrég bemutatott AMD Hondo APU tartja ugyan a lépést, hiszen ez az egyetlen tabletplatform, ami képes a Windows 8 összes új szolgáltatását támogatni, de a hardcore felhasználóbázis megnyeréséhez talán ennél is több kell.

A gyártók által előrevetített fejlesztésekből látszik, hogy a következő esztendő a felzárkózás éve lesz. A vállalatok radikális technológiai fejlesztéseket hajtanak végre, hogy a Windows RT-hez és 8-hoz készült SoC-ok megközelítsék az asztali PC-k tudását, vagy legalább képesek legyenek az új Windows összes funkcióját támogatni. Az AMD azonban ezt már elérte a Hondo APU-val, így számukra a következő lépcső az érkező Temash SoC APU-t olyan tudással felvértezni, amit ma a csúcskategóriás platformok birtokolnak.

A Temash kódnevű lapka fejlesztése a hírek szerint jól halad, így a 2013-ra tervezett megjelenés tartható, továbbá Rory Read nemrég elmondta, hogy a januárban megrendezendő CES alkalmával már prototípusokat is lehet majd látni a készülő ultramobil platformokból. A rendszer egyébként a Kabini SoC APU tabletekbe szánt verziója, így a legfőbb különbséget az alacsonyabb fogyasztás és az ezzel járó alacsonyabb teljesítményszint jelenti. Információink szerint a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC energiaigénye 3 és 5 watt között lesz a felmutatott tempótól függően. Maga a lapka két darab Jaguar processzormagot, valamint egy ismeretlen kiépítésű, de GCN architektúrára épülő IGP-t tartalmaz. Emellett úgy tudjuk, hogy továbbfejlődik a videók lejátszásáért felelős UVD motor, illetve bemutatkozik SAMU, valamint a VCE. Előbbi tehermentesíti a CPU-magokat a védett tartalmak titkosításának feloldása alól, míg utóbbi lényegében egy hardveres enkódoló motor, és a videók gyors transzkódolásáért felel.

A technikai oldalról vizsgálva a Temash SoC APU tudása valóban beéri az aktuális csúcskategóriás rendszereket, hiszen a processzormag még az AVX utasításkészletet is támogatja, ami mellett elérhető lesz az SSE4.1, az SSE4.2, az AES és a BMI is. A grafikus vezérlő is radikális fejlődésen megy keresztül, hiszen az új generációs architektúra bevetésének hála támogatni fogja az összes gyártótól független API és felület legújabb verzióját, így megoldott lesz a DirectX 11.1, az OpenGL 4.3, az OpenGL ES 3.0, az OpenCL 1.2, a DirectCompute 5.0 és a C++ AMP kezelése.

A hardverek ilyen mértékű fejlődésével a Windows 8 és RT megítélése is jobb lehet, hiszen ma a rendszer legnagyobb problémája, hogy a piacon szélesebb körben elérhető tabletplatformok, mint az NVIDIA Tegra 3-as vagy az Intel Atom Z2760-as SoC-ok gyakorlatilag az új Windows elméleti tudásának csak a töredékét használják ki. Mindkét központi egység a minimálisan megkövetelt tudásszintre van belőve, így a Microsoft új operációs rendszere egyelőre nem mutathatta meg mire is képes valójában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés