Inaktív a Tegra 3 ötödik processzormagja Windows RT alatt

Érdekes dologra derült fény a napokban az NVIDIA Tegra 3-as SoC rendszerével kapcsolatban. Gyakorlatilag elmondható, hogy az ARM-os versenyzők közül ez az egyetlen lapka, amire épül Windows RT operációs rendszert futtató tablet, köztük a Microsoft saját Surface RT jelzésű terméke is.

Mint ismeretes, az elmúlt év végén debütált Tegra 3 legnagyobb újítása az volt, hogy a négy darab Cortex-A9-es processzormag mellé egy ötödik egység is került, amely egyfajta segédmagnak értékelhető. Gyakorlatilag annyi feladata van, hogy ha az adott termék aktív készenléti állapotban van, vagy esetlegesen zenehallgatás, illetve videolejátszás történik, akkor a négy darab főmag lekapcsol, és ez az ötödik segédmag látja el a feladatokat. Teszi ezt rendkívül alacsony fogyasztás mellett, hiszen mindössze 500 MHz-es órajelen üzemel. A koncepciót az Android operációs rendszer tökéletesen kihasználja, de a Windows RT erre jelenleg nem képes.

A fentiek ismeretében a Windows RT operációs rendszert futtató Tegra 3-as tabletek segédmagja inaktív, vagyis a SoC nem képes a legalacsonyabb energiagazdálkodási szinten elérni. Szerencsére a helyzet nem tragikus, ugyanis a Windows RT-s tabletek olyan lapkákat kapnak, amelyek az androidos tabletekbe szánt verziókhoz képest alacsonyabb magórajelre váltanak az energiagazdálkodás során, így túl nagy gondot nem okoz ez a hiányosság. A Windows RT fejlesztése egyébként folyamatosan zajlik, így a Tegra 3-as SoC valószínűleg a jövőben képes lesz kihasználni az extra segédmagot a Microsoft operációs rendszerén is, de arról nincs adat, hogy mikor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés