Jövőre visszatér a klasszikus Ryzen Threadripper?

Az AMD az utóbbi időben nem nagyon koncentrált a HEDT-piacra, de úgy néz ki, hogy életben tartanák.

A HEDT-piac valaha virágzott, de manapság inkább nyűgnek érzik a cégek. Az Intel már jó ideje nem kínál semmit erre a területre, az AMD pedig a harmadik generációs Ryzen Threadripper óta szintén ellazult. Valószínűleg nem érzik túl nagy szükségét annak, hogy a szegmens egyedüli kiszolgálójaként biztosítsák a máshol jó ideje elérhető Zen 3 magokat, jobbnak látják, ha mindenkit a munkaállomásokba szánt Ryzen Threadripper PRO vonalra terelgetnek. Utóbbi fejlesztésekkel alapvetően semmi gond nincs, de olyan drágák, hogy jelentős árkülönbség alakult ki a klasszikus mainstream asztali, illetve a professzionális piacra szánt processzorok között.

Emlékezhetünk még ugyanakkor, hogy a Ryzen Threadripper pont ennek az árkülönbségnek az áthidalására érkezett. Nem számított munkaállomásba szánt dizájnnak, így nem volt extrém drága, de jóval több magot és PCI Express sávot is kínált, mint a mainstream platform, vagyis meg tudta szólítani azt a piaci réteget, amely több pénzt tudna áldozni a teljesítményért, de nem annyit, hogy beleférjen egy professzionális konstrukció.

A gyártóknak leadott útiterv szerint az AMD most azon dolgozik, hogy visszatérjen a klasszikus Ryzen Threadripper sorozat, vagyis legyen valamilyen alternatíva a 699 dolláros 16-magos Ryzen 9 7950X, illetve a 2399 dolláros 24-magos Ryzen Threadripper PRO 5965WX között. Mert árban van mozgástér bőven, a problémát az akarat jelenti.

Úgy tudjuk, hogy a készülő fejlesztés a Siena kódnevű szerverplatform asztali verziója lesz, így új alaplapok szükségesek hozzá, amelyek a Socket SP6-os, 4844 tűs, LGA típusú foglalatot használják majd. Az így kialakított tokozáson maximum négy darab CPU chiplet lehet, az alkalmazott IO lapka pedig a Genoa platformhoz használt chip butításának fogható fel. Ezáltal maximum hat darab DDR5-ös memóriacsatornával lehet számolni, illetve a PCI Express 5.0-s sávok száma is 96-ra csökken, emellett be kell érni 48 darab, 1.1+ specifikációjú CXL sávval.

A CPU chipletek kapcsán kiemelendő, hogy az AMD a Zen 4-es és a Zen 4c-s verziókat is támogatja a Siena platform esetében, de az még nem világos, hogy egy készülő Ryzen Threadripper sorozat melyiket kapná meg. Papíron a chipletek típusa is keverhető, tehát ez tényleg csak döntés kérdése.

A fenti dizájnnal olyan Ryzen Threadripper processzorok tervezhetők, amelyek hatcsatornás DDR5 mellett, viszonylag sok PCI Express 5.0-s sávval jó alternatívák lehetnek a HEDT-piacra. Főleg úgy, ha figyelembe vesszük, hogy ezt a területet mennyire elhanyagolják a cégek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés