Hódításra szánja az új asztali Ryzeneket az AMD

A Zen 4 derekas előrelépés lesz, ráadásul biztosan aktív AVX-512-t kínál majd.

Az AMD ígéretéhez híven megtartotta saját előadását, amelyben bemutatták a Zen 4 magokat használó asztali Ryzen sorozat első képviselőit. A Raphael kódnevű dizájnról már korábban is sokszor beszélt a cég, így eleve tudható volt, hogy az első Socket AM5-ös foglalatba illeszthető fejlesztés lesz, amelyben az új Zen 4 magok fognak dolgozni, továbbá támogatja a PCI Express 5.0-t, illetve DDR5-ös memóriákkal működik majd. Az sem volt titok, hogy a CPU chiplet a TSMC 5 nanométeres, míg az IO lapka a tajvaniak 6 nanométeres node-ján készül, ráadásul utóbbiban még lesz egy kisebb IGP is, s bár ez nem túl nagy teljesítményű opciónak készül, azért irodai szinten nyilván elég lesz.

A vállalat ezúttal részletesebben beszámolt arról, hogy mi várható; többek között marad a Zen 3-as dizájnnál megszokott chiplet modell, vagyis az IO lapka mellé egy vagy két CPU chiplet kerülhet a tokozásra  előbbi esetben maximum 8, míg utóbbinál legfeljebb16 mag hozható. A fő fejlesztés természetesen a Zen 4 magot érte, az AMD szerint módosították a front end részt, az elágazásbecslőt, a feldolgozórendszert, meg a load/store egységeket, továbbá az L2 gyorsítótár a duplájára nőtt, vagyis magonként 1 MB-os. A CPU chipleten belül a nyolc mag egyébként továbbra is 32 MB-os L3 gyorsítótárhoz kapcsolódik, méghozzá a Zen 3-nál megismert CCX tömbként.

[+]

A vállalat mérései szerint egy nyolcmagos, 4 GHz-es órajelre paraméterezett Zen 4 dizájn átlagosan 13 százalékkal gyorsabb egy ugyanilyen kiépítésű és paraméterezésű Zen 3 dizájnnál, vagyis az IPC növekedését ugyancsak 13 százalék környékére teszi a cég, amit a fenti változásokkal sikerült elérni. Persze a gyorsulásszoftverfüggő, így több programnál is megmutatták, hogy mekkora előrelépést ad pusztán a módosított magdizájn.


[+]

A teljesítményelőnynek azonban csak az egyik része származik ebből, mivel a Zen 4 jóval nagyobb órajelen képes működni a Zen 3 magnál, és ez a tényező adja a további gyorsulást, illetve az előrelépés jó részét. Ezen túlmenően a friss fejlesztés lényeges képessége az AVX-512 támogatása; azt az AMD egyelőre nem fejtette ki, hogy pontosan mely utasításcsoportokat kezelik, de a VNNI-t biztosan. A firma egyébként nem alkalmaz 512 bites SIMD motort, mivel úgy gondolják, hogy ez aránytalanul nagy hátránnyal járna a tranzisztorköltség és a fogyasztás tekintetében, de az AVX-512 nem is igényli ezt, megfelelő a 256 bites SIMD is, mivel az 512 bites vektoroperációk lefuttathatók két darab 256 bitesként is.

Noha valószínű, hogy ez a fejlesztés elsődlegesen a szerverpiacra szánt központi egységekhez készült, az AMD engedélyezi az asztali modellekre is. Ez nagyon fontos lépés az utasításkészlet terjedése szempontjából, mivel az Intel korábban szintén támogatta az asztali processzorainál, de újabban inkább letiltja a hibrid felépítéshez való igazodás miatt, ami a fejlesztők számára nagyon kellemetlen tényező, hiszen végfelhasználói szinten meglehetősen gyatra a rendszer terjedése. Az új Ryzen lehet az első processzorcsalád, amely ezt stabilan kedvező irányba lökheti, ugyanakkor ennek a szoftverpiaci eredményét így is minimum egy-két év múlva fogjuk látni.


[+]

Az AMD egyébként összevetette a saját Zen 4 magdizájnját az Intel Alder Lake lapkában található Golden Cove opcióval, és ebből látható, hogy a Santa Clara-i óriáscég miért ragaszkodik annyira a hibrid magokhoz. Egyszerűen a Golden Cove mag kiterjedése majdnem a duplája a Zen 4-nek, és az energiahatékonysága se olyan jó. Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a gyártástechnológiát tekintve a kékek drasztikus lemaradásban vannak, hiszen az AMD a TSMC 5 nanométeres node-ján gyártat, míg az Alder Lake az Intel 7 nevű, 10 nanométeres osztályú eljáráson készül, és ez a tényező erőteljesen látszik az említett paramétereken.

A bejelentett termékskála tekintetében 6, 8, 12 és 16 magos modellek érkeznek, és e felhozatal paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD hetedik generációs Ryzen processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
9 7950X (16 mag) 4,5/5,7 GHz
van 16 x 1 MB 64 MB 170 W 699
9 7900X (12 mag) 4,7/5,6 GHz van 12 x 1 MB 64 MB 170 W 549
7 7700X (8 mag) 4,5/5,4 GHz
van 8 x 1 MB 32 MB 105 W 399
5 7600X (6 mag) 4,7/5,3 GHz van 6 x 1 MB 32 MB 105 W 299

Az új processzorok hivatalosan maximum az 5200 MHz-es, JEDEC szabvány szerinti DDR5-ös modulokat támogatják, természetesen kétcsatornás módban, ám lesz azonban egy új képesség, ami az EXPO jelzést viseli. Bővebben kifejtve ez az EXtended Profiles for Overclocking szabvány, amit az AMD licencelhető alternatívaként kínál bárki számára, tehát nem kötik a saját fejlesztéseikhez. A célja ennek a rendszernek az, hogy a JEDEC szabványon túl kínáljon előre programozott, szimplán lekérhető profilokat a memóriákba. A lényege ennek ugyanaz, mint az Intel XMP technológiájának, és maga az EXPO lehetővé teszi a 6400 MHz-es DDR5-ös tuningmodulok kezelését az új Ryzenekhez, ráadásul nagyon alacsony, nagyjából 63 nanomásodperces késleltetéssel is. Erre viszonylag gyorsan rácuppantak a memóriagyártók, mivel kezdésnek 15-nél is több EXPO memóriacsomag érkezik az ADATA, a Corsair, a GeIL, a G.Skill és a Kingston jóvoltából.

A fentieken túlmenően az új Ryzen sorozat 24 sáv erejéig biztosít PCI Express 5.0-s támogatást. Ebből négyet elvisz a vezérlőhíddal való összeköttetés, marad tizenhat sáv a VGA-nak, illetve további négy a PCI Express 5.0-s SSD-knek, amelyekre az AMD szintén nagyon készül, és állításuk szerint számos partnerrel dolgoznak azon, hogy ezek novemberi érkezéséhez megfelelő alapot adjanak az új platformmal.


[+]

A nyers teljesítményt tekintve az új Ryzen sorozat sok kérdőjelet nem hagy, de ez várható volt. A Ryzen 9 7950X különböző TDP konfigurációkkal 35-75 százalékkal gyorsabb az előző csúcsmodellnek számító Ryzen 9 5950X-nél, és az Intel Core i9-12900K-hoz viszonyítva renderelés során 57 százalékos az előnye, miközben 47 százalékkal jobb az energiahatékonysága.


[+]

Általánosan elmondható az is, hogy az új Ryzen generáció az elődjénél nagyjából 62 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett kínál egységnyi teljesítményt, ami egységnyi fogyasztáson pedig hozzávetőleg 49 szézalékkal nagyobb tempót.


[+]

Az alaplapok tekintetében számos alternatíva érkezik szeptember és október folyamán. Ezek mindegyike a Socket AM5-ös tokozást használja, és ezen keresztül képesen akár 230 wattos energiaigényt kiszolgálni, továbbá kompatibilis a korábbi Socket AM4-es hűtőkkel.


[+]

A megjelenést tekintve a CPU-k szeptember 27-én érkeznek, és ekkortól lehet majd az EXPO memóriacsomagokat is megvásárolni. Az X670-es család deszkái is szeptemberben kerülnek az üzletekbe, míg a B650-es sorozatú darabokra októberig várnunk kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés