Dinnyényi maggal jön az Ampere új szerverprocesszora

Az AmpereOne ráadásul saját tervezésű ARM magokat használ.

Az előző év nyarán írtunk arról, hogy AmpereOne néven szállítja teljesen saját tervezésű CPU-jának mintáit az Ampere, amelynek megjelenése közeleg, ugyanis a cég idei startot jósol. A frissen közölt útitervben ráadásul számos fontos adat is feltűnik, így körvonalazódik, hogy mire is lehet számítani a fejlesztéstől.

Hirdetés

Az AmpereOne maximum 192 darab, egyedi tervezésű ARM processzormagot kínál, amelyek 2 MB-os L2 gyorsítótárat használnak. Mindegyik mag egy szálat képes futtatni, ráadásul a bfloat16 adattípus natív támogatása is adott. A cég az extrém teljesítmény helyett teljes mértékben a virtualizált adatközpontokra fókuszál, így mindenben ennek az igénybevételnek rendelték alá a fejlesztést. Az AmpereOne dizájn egy rackben maximum 7296 darab virtuális gépet támogat, ami tetemes mennyiség.

[+]

Maga a processzor nyolccsatornás DDR5 memóriavezérlőt használ, és 128 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál a különböző bővítőkártyák számára, miközben a fogyasztás 200-350 watt között lehet. Nyilván a kevésbé energiaigényes megoldások között a kevesebb magot kínáló modellek lesznek, a rendszer ugyanis 136 és 192 mag között skálázódik majd.

Az AmpereOne elsődlegesen egyutas rendszernek készül, itt tud ugyanis igazán megmutatkozni a nagy magsűrűség, de a vállalat kísérletezik kétutas dizájnokkal is, konkrét bejelentés viszont ezekre vonatkozóan még nincs.

A cég az AmpereOne processzorok megjelenését az idei évre ígéri, a készülő modellek konkrét specifikációit a starthoz közel hozzák nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés