Hirdetés

Friss útitervet vázolt fel az AMD

A kliensek szegmese egy új fejlesztéssel bűvül a már ismert Raphael és Phoenix mellett.

Az AMD egy friss útitervet mutatott be a kliensek szegmensét tekintve. Az már régóta ismert, hogy az asztali piacra idén megérkezik a Raphael kódnevű processzor, amely az első Socket AM5-ös foglalatba illeszthető fejlesztés lesz. Ebben már Zen 4 magok fognak dolgozni, továbbá támogatja a PCI Express 5.0-t, illetve DDR5-ös memóriákkal működik majd, emellett a TDP-keret minimum 65 watt lesz. Annyit tudni még róla, hogy a CPU chiplet a TSMC 5 nm-es, míg az IO lapka a tajvaniak 6 nm-es node-ján készül, ráadásul utóbbiban még lesz egy kisebb IGP is, bár ettől nem kell majd nagyon sokat várni.

A Phoenix kódnevű SoC sem akkora meglepetés, ugyanis erről már tudni lehetett, hogy a következő CES-en érkezik, és a Rembrandt rendszerchipet váltja. Az új, TSMC 5 nm-es node-ján készülő dizájn hozza a Zen 4 magokat, a PCI Express 5.0-s vezérlőt, illetve marad az LPDDR5 szabványú memória támogatása, míg a TDP-keret 35 és 45 watt közötti lesz, ami ideális a mobil szegmens célzott részére.


[+]

Újdonság lesz viszont a Dragon Range kódnevű fejlesztés, amely elsődlegesen a notebookpiacot célozza, de valószínűleg asztali szinten is bevetik majd páran a kisebb minigépeken belül. Erről viszonylag keveset tudni, de a TDP-keret minimum 55 watt lesz, és megörökli a DDR5, illetve a PCI Express 5.0 támogatását.

Az AMD a Dragon Range-et kifejezetten a játékosoknak szánja, és úgy harangozta be, hogy a mobil piacra szánt processzorok tekintetében az eddigi legtöbb mag, szál és gyorsítótár kerül bele. Úgy tudni, hogy a Dragon Range és a Phoenix által használt lapka eltérő, de az építőkövei valószínűleg megegyeznek, csak előbbiben minden fontosabb részegységből több van. A vörös oldaltól szokatlan, hogy mobil szinten annyira rámozdulnak az abszolút prémium szintre, hogy külön lapkát tervezzenek oda, de úgy néz ki, hogy az aktuális piaci helyzetet tekintve ez is megéri.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés