Új FPGA-családot jelentett be az Intel

Az Agilex az első olyan fejlesztés lesz, amely nem csak az Altera műve.

Az Intel bejelentette az első olyan FPGA-családját, amelyet ténylegesen házon belül terveztek, és nem csak a korábban felvásárolt Altera már meglévő vagy folyamatban lévő fejlesztéseit használták fel. A váltást egy új márkanév jelzi, amely az Agilex lett, és a sorozatba tartozó lapkák már az Intel 10 nm-es node-ján készülnek.

Hirdetés

A Santa Clara-i óriáscég szerint a Agilex FPGA-k 40%-kal gyorsabbak lehetnek a Stratix 10 megoldásoknál, méghozzá 40%-kal kisebb fogyasztás mellett. Ez így sajnos eléggé általános, de egyelőre a generációváltás beharangozójáról van szó, és ilyenkor túl konkrét adatokat nem szokás biztosítani. Annyi tényleges adat van, hogy DSP teljesítmény szintjén akár 40 TFLOPS-ra is lehet számítani, felezett pontosság mellett. Ráadásul itt konfigurálható rendszerről van szó, amely támogatja az FP32, a BFLOAT16, az FP16 és az INT8 adattípust is, de a gépi tanulás szempontjából hasznos INT7 és INT2 is elérhető.

Az Agilex a koncepció szintjén hasonló lesz a Stratix 10-hez, vagyis a lapkán belüli FPGA mellé különböző funkciók, illetve külső interfészek kerülnek, így támogatva az egyes, megrendelők számára fontos technológiákat. Maga a rendszer tehát áll majd az FPGA-ból, illetve EMIB segítségével ehhez csatlakoznak majd a különböző chipletek.

Első körben az Agilex F sorozat fog érkezni, amely a chipletek tekintetében opcionálisan kaphat négymagos ARM Cortex-A53-as lapkát és maximum 56G-s SerDes linket, emellett DDR4 memóriákat használ, valamint a PCI Express 4.0-s interfészt támogatja. A később érkező I sorozat esetben opció a 112G SerDes is, továbbá már PCI Express 5.0-t használ, amivel érkezik a CXL támogatása, vagyis opcionálisan lehet kérni olyan chipletet hozzá, amely memóriakoherenciát biztosít az érkező, PCI Express 5.0-t és CXL-t támogató Xeonokkal. Végül a számításigényes területre jön az M sorozat, ami tulajdonképpen bevezeti a HBM memóriaszabványra vonatkozó opciókat, illetve a DDR5 és az Optane DC DIMM-eket is támogatni fogja.

A vállalat az Agilex F sorozatú termékek mintáit idén kezdi el szállítani, a tömeges elérhetőségre azonban még sokat kell várni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés