Bemutatta a világ legnagyobb FPGA-ját az Intel

Egészen pontosan két FPGA van a tokozáson, és ez összesen 43,3 milliárd tranzisztort jelent.

Az Intel a mai napon leleplezte a Stratix 10 GX 10M FPGA-t, amely a cég állítása szerint a világ legnagyobb ilyen jellegű fejlesztése, megelőzve a pár hónapja bemutatott Xilinx Virtex UltraScale+ VU19P-t. Utóbbi egyetlen 16 nm-es node-on gyártott, 35 milliárd tranzisztorból álló lapka volt, amelyen belül 9 millió logikai blokk dolgozott.

Az Santa Clara-i óriáscég újdonsága ezzel szemben 14 nm-es eljáráson készül, és nem egy, hanem két lapkából áll, amelyeket EMIB interfésszel kötnek össze, amelyeket kiegészít két-két, szintén EMIB-bel bekötött XCVR (transceiver) chiplet. A két lapka összesen 43,3 milliárd tranzisztort tartalmaz, és 10,2 millió logikai blokkot kínálnak, vagyis egy tokozásra levetítve most már valóban ez a világ legnagyobb FPGA-ja. Maga a lapka egyébként egyáltalán nem kicsi, 1400 mm² körüli a kiterjedése – sajnos a pontos adatot az Intel nem adta meg, de nem véletlen, hogy 74 x 70 mm-es tokozást használ.

A fejlesztés, az elődnek számító Stratix 10 2800-hoz képest sokkal gyorsabb, és ennek köszönhető, hogy négy Stratix 10 2800-at összekötve ugyan hozható hasonló mennyiségű logikai blokk, de a Stratix 10 GX 10M 40%-kal kevesebb energiával is beéri, vagyis az üzemeltetése költségkímélőbb.

A Stratix 10 GX 10M FPGA-t az Intel már szállítja a korai megrendelőknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés