Nem kapja meg a Vulkan API-t a Google Nexus 9

A furcsa felállást nem mindenki érti, hiszen a hardver biztosan támogatja.

A Google még májusban jelentette be, hogy az új Android N egyik fő újítása a Vulkan API integrálása lesz, ráadásul Google által megfogalmazott platformspecifikációkkal. Ugyanakkor nyilván nem minden eszköz felel meg az új, nyílt specifikációjú, explicit grafikus API-nak, így lehetséges, hogy az egyes gyártók ezt nem mellékelik az Android N frissítéseik mellé.

A Google azonban azt ígérte, hogy amelyik új Nexus képes támogatni a Vulkan API-t, az meg is kapja, és tulajdonképpen ez az újabb preview verziókban számos termék esetében igaznak is bizonyult, hiszen a Vulkan ott volt a Nexus 5X, a Nexus 6P és a Nexus Player előzetes Android N frissítéseiben.

A Nexus 5X és 6P tulajdonképpen borítékolható volt, hiszen a Qualcomm az Adreno 400-as sorozattól kínál Vulkan implementációt, és az említett eszközökben rendre Qualcomm Snapdragon 808 és 810 található, vagyis megfelelnek a követelményeknek. A Nexus Player is hasonló cipőben jár az Intel Atom Z3560-as rendszerchippel, amiben egy Imaginationtől licencelt PowerVR G6430 dolgozik, és ehhez is van Vulkan implementáció.

Google Nexus 9, sajnos Vulkan API nélkül
Google Nexus 9, sajnos Vulkan API nélkül

A Nexus 9 helyzete azért érdekes, mert abban egy NVIDIA Tegra K1 lapul, amire egyébként az NVIDIA már kínál implementációt a Shield Tablet K1 jelzésű mobil masinán, vagyis szintén megfelel az amúgy Kepler architektúrára épülő IGP. Ugyanakkor a Google mégsem szállított Vulkan meghajtót az előzetes Android N frissítésekben, de a vállalat például Tegra X1-et használó Pixel C esetében már megoldotta a támogatást.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a vállalat szóvivője lényegében elismerte, hogy a Nexus 9 nem kap Vulkan implementációt. Ezzel a válasszal persze a felhasználók nem elégedettek, így ismerni szeretnék az okokat. Tulajdonképpen két ok jöhet számításba. Az egyik az, hogy a Google egyszerűen ezzel nem szeretne törődni, így a Nexus 9-et kihúzzák a Vulkan API-t támogató mobil eszközök listájából, annak ellenére, hogy a hardver megfelel. A másik indok az lehet, hogy az NVIDIA nem szeretne olyan Vulkan implementációt készíteni a Nexus 9-re, amely megfelel a Google által megfogalmazott platformspecifikációknak. A Shield Tablet K1 ugyanis olyan Vulkan meghajtót kapott, amely a Khronos Group platformspecifikációját követi, vagyis mondhatni ilyen szempontból teljesnek tekinthető, és inkább a Windows és Linux operációs rendszerekhez használt platformspecifikációkhoz áll közelebb.

Mindkettő hihetőnek tűnik, bár azt ki kell emelni, hogy az NVIDIA számára rendkívül egyszerű lenne egy olyan Vulkan implementációt írni a Tegra K1-hez, amely megfelel a Google platformspecifikációinak. Annál is inkább, mert ezt úgyis támogatniuk kell, ha az Android N-re frissítik a Shield Tablet K1-et, ugyanis a Google Play áruházba felkerült programok a mostani Vulkan meghajtójukkal nem fognak futni.

Elképzelhető az is, hogy a Google és az NVIDIA között volt egy kisebb vita, ugyanis nem lehetetlen, hogy az NVIDIA olyan Vulkan meghajtót szeretne szállítani a Nexus 9-re, ami nem csak a Google, hanem a Khronos Group platformspecifikációit is támogatja, és ennek a keresőóriás – érthető módon – nem kifejezetten örülne, hiszen az helyből fragmentálná az Android N ma még letisztult alapjait. Ilyen formában a Google számára az a legjobb, ha nem szállítják az ominózus Vulkan implementációt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés