Egyelőre nem fókuszál a Vulkan API-ra az Intel

A vállalat a béta szintű implementációt is kiveszi a meghajtókból, és a rövidebb távú terveikben nem szerepel az új API Windows operációs rendszeren történő támogatása.

Az Intel és a Vulkan API kapcsolata nagyon jól indult, mivel a cég már márciusban beépítette az egyik meghajtójába a béta fázisú implementációt, azaz meglepetésre tartották a lépést az AMD és az NVIDIA tempójával, ami egyáltalán nem jellemző az Intelre. Innen mindenki bizakodónak tűnhetett, hiszen volt esély arra, hogy az év közepe felé már stabil implementációt szállít az Intel, ahogy azt egyébként az AMD és az NVIDIA már teszi is.

Sajnos azonban ez nem így történt, ugyanis az újabb meghajtók esetében nemhogy fejlődött, hanem konkrétan eltűnt a Vulkan implementáció. Mára kiderült, hogy az Intel csupán fejlesztői szintű meghajtót kínál a Vulkan API-hoz, és ez egy darabig így is marad. Ennek megfelelően a vállalat rövidebb távú terveiben nem szerepel az új API Windows operációs rendszeren történő támogatása. Ezt egyébként az Intel a saját fórumán is megerősítette a hónap közepén, ami eléggé hihetetlennek tűnt, ugyanakkor úgy néz ki, hogy tényleg igaz.

Megtudtuk viszont, hogy a Vulkan API-t támogatni fogják a Linux operációs rendszereken a Broadwell és a Skylake processzorok IGP-in, de ez valójában a Mesa támogatása lesz, vagyis nem számít hivatalosnak, bár az Intel saját mérnökei dolgoznak rajta. Arra nincs hivatalos magyarázat, hogy ugyanezek a termékek a Windows operációs rendszeren miért nem kapják meg a Vulkan API-t. Az biztos, hogy nem hardveres oka van, hiszen Linuxon működnek.

Arra sincs még válasz, hogy mikor lesz egyáltalán hivatalos és stabil Vulkan implementáció Windows operációs rendszerre, illetve ha lesz, akkor az mely hardvereket fogja támogatni. Ez a bizonytalanság a fejlesztőknek sem kedvez, mivel az Intel IGP-i birtokolják a GPU-piac háromnegyedét, és ha a vállalat hardverein is értékelhető sebességgel szeretnék futtatni az alkalmazásaikat, akkor rákényszerülnek a DirectX 12-re.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés