Akár csoportos kereset is lehet az Oculus Quest 2 Facebook integrációjából

Nem feltétlenül a Facebook fiók bevonásával van a gond, hanem a temérdek limitációval, amit ezzel együtt teremtett a vállalat.

Majdnem egy hónapja mutatkozott be az Oculus Quest 2, ami teljes egészében leváltja az elődnek számító Oculus Questet. A start viszont nem történt meg problémák nélkül, igaz a Facebook gyorsan kezeli a felmerülő technológiai gondokat.

Egyre többen veszik azonban észre, hogy az esetlegesen meglévő Oculus fiók összekötése a Facebook regisztrációval nem éppen felhasználóbarát megoldásokat szül. Itt nem is elsődlegesen a Facebook fiók működésbe való bevonásával van gond, hanem azokkal a durva limitációkkal, amiket a termék gyártója állít fel a vásárlók felé. Többek között, ha valaki nem akar tovább a Facebook része lenni, akkor a profilja deaktiválásával vagy törlésével elbukja az összes megvásárolt VR tartalmát, illetve az Oculus Quest 2-jét sem tudja használni többé. Újraaktiválással persze ez visszacsinálható, de törlés mellett ez a döntés végleges.

Ez már elég rosszul hangzik, pláne úgy, hogy a Facebookról le lehet úgy is kerülni, hogy maga a vállalat tiltja ki az adott profilt. Van azonban más érdekes limit is. Egy fiókhoz csak egy Oculus Quest 2 tartozhat, méghozzá a profil birtokosának megvásárolt terméke. Bár a Facebook megengedi, hogy valaki más is felvegye az adott VR headsetet, ha a tulajdonos a közelben van, ami egy valószínűsíthető tényező, hiszen a használathoz be kell lépni a kapcsolódó Facebook fiókba. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezzel a fiókkal nem lehet párhuzamosan a birtokolt headset mellett egy másikat is használni, az ugyanis a profil letiltását vonhatja maga után.

A koncepció egyébként a Facebook számára valószínűleg az adatgyűjtés. A népszerű közösségi platformon minden erről szól, és emiatt is fontos, hogy mindenki a saját headsetjét használja, mert így lehet a személyes adatokat lehető legpontosabban beszerezni, majd erre építve mehetnek a személyre szóló reklámok. A felhasználók szintén azonban ezek a szabályok elég sok problémát okozhatnak, nem véletlen, hogy már el is indult az alábbi Discord csatornán keresztül a csoportos kereset indításának megbeszélése. Ide várnak minden olyan érintetett, akinek valami gondja van a Facebook szabályozásaival.

Robert Long, a Mozilla VR technológiákon dolgozó fejlesztője egyébként 5000 dollárt kínált fel annak, aki feltöri az Oculus Quest 2-t, hogy azt lehessen Facebook fiók nélkül is használni. Úgy néz ki, hogy hamarosan hozzá kell nyúlnia ehhez a pénzhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés