Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

CES 2016: a Socket AM4 lesz az AMD új univerzális foglalata

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalat prezentációján minden közeljövőben érkező újdonságról szó volt.

Az AMD a CES végére hagyta a saját prezentációját, ami elsődlegesen amiatt lehetett, hogy a vállalat a Polaris architektúra bemutatását a CES legelejére időzítette.

Hirdetés

A fő prezentáción szóba került az A10-7890K, amelyről korábban már írtunk, de az AMD megerősítette, hogy hamarosan megjelenik. Szintén szó volt a Wraith processzorhűtőről, amiről ebben a hírben lehet részletesebben olvasni.


[+]

Formailag új dolognak számít azonban, hogy az AMD új Socket AM3+ és FM2+ foglalattal felszerelt alaplapok érkezését jelentette be. Ezek elsődlegesen az USB 3.1-et hozzák, amely elérhető lesz Type-A és Type-C aljzattal is, illetve a termékeken lesz M.2 foglalat is. Technikailag ez nem számít újdonságnak, mivel az alaplapgyártók korábban is gondoltak az új csatolókra, ráadásul szinte mindenki az ASMedia ASM1142-es vezérlővel egészítette ki az AMD vezérlőhídját.


[+]

Az AMD bejelentése erre vonatkozóan annyi, hogy az ASMedia ASM1142-es vezérlő alkalmazása mostantól gyári támogatást élvez, azaz a vállalat csomagban kínálja a gyártók felé az USB 3.1 támogatását, míg az M.2-höz gyakorlatilag PCI Express vezérlő szükséges, ami eleve van a vezérlőhidakban. A csomagban kínált funkcióknak annyiban van jelentősége, hogy az AMD elvégzi a szükséges hitelesítési procedúrát, így ezt a költséget az alaplapgyártók megússzák, illetve a meghajtók szempontjából is kvázi gyárivá válik a támogatás, vagyis a partnereknek nem kell külön egyezkedni a harmadik féltől származó vezérlő beszállítójával. Ez az alaplapgyártók számára lényegesen könnyebb fejlesztést és terméktámogatást jelent.


[+]

Az idei év tekintetében az AMD a foglalatváltást tartja szem előtt. Az új alap a Socket AM4 lesz, amelybe elsőként a Bristol Ridge APU érkezik, méghozzá valamikor a második negyedévben, de a vállalat azt is megerősítette, hogy a Summit Ridge CPU fejlesztése jól halad, így továbbra is az év vége a megjelenés szempontjából kitűzött cél. Az AMD szerint az új foglalat tervezésénél a fő szempont az volt, hogy univerzális legyen, így a vásárlók alaplapcsere nélkül válthassanak APU-ról CPU-ra vagy CPU-ról APU-ra, kinek mire van éppen szüksége. A déli vezérlőhíd minden esetben ugyanaz lesz, de nem feltétlenül szükséges ilyen lapkával ellátott alaplapot vásárolni, mivel a Bristol Ridge és a Summit Ridge is tartalmaz saját déli hidat, ami önmagában is üzemképes. A extra déli vezérlőhíd azonban extra portokat és képességeket kínál, tehát ezt majd érdemes lesz figyelembe venni a vásárlás során.

AMD Radeon R9 Nano
AMD Radeon R9 Nano

A fentiek mellett kiderült az is, hogy rendeződni látszik a Fiji cGPU-ra épülő Radeonok ellátottsága, így mostantól nagyobb mennyiség kerül leszállításra az üzletek felé. Talán ennek köszönhető, hogy az általunk is tesztelt Radeon R9 Nano ára 649 dollárról 499 dollárra csökken, vagyis nagyjából a teljesítménye szerint lesz elhelyezve a termékskálában. Ezzel az árcsökkentéssel egyébként ez a VGA egészen jó vétellé válik az átlagos PC-s házak tulajdonosainak is, hiszen a teljesítménye és a fogyasztása eddig is rendben volt, csak az ára volt magas.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.