Friss útiterv landolt az AMD partnereinél

Az AMD idei évi útiterve nagyjából ismert, hiszen a vállalat az elmúlt év májusában elárulta, és azóta ez nem is változott meg. Emellett már az is kiderült, hogy az év közepén érkezik a Polaris GPU-architektúra. A partnereknél frissen landolt útiterv szerint minden az előző évi terveknek megfelelően történik, így tavasszal jön a Socket AM4-es foglalat a Bristol Ridge APU-val, majd az év legvégén jön a Summit Ridge CPU. Új vékonykliensekbe szánt rendszerchipek is érkeznek, amelyekkel az AMD el szeretné érni, hogy ne csak a szegmens valamivel több mint felét, hanem a kétharmadát birtokolják.

Hirdetés

Ami igazán érdekes, hogy a 2017-es esztendő is fel lett vázolva. Egyrészt ekkor érkezik a Summit Ridge kódnevű lapkára épülő Opteron, jön az első ARMv8-as K12 kódnevű processzormagra épülő szerverprocesszor is, illetve a Raven Ridge kódnevű APU elérhető lesz pár piaci szegmensben. Utóbbi az első APU, amely a Zen processzormagokat kapja meg, míg az IGP-je a Polaris alapjára építkezik, továbbá végre nyolcnál több CU kerül beépítésre. Ennél is fontosabb, hogy a Raven Ridge a friss útiterv szerint elérhető lesz HBM szabványú memóriával, amely mellé persze még tehetők DDR4-es modulok is.

A HPC-piac is 2017-ben kapja meg az első APU-ját, amely a FirePro termékcsaládba érkezik. Ebben sok Zen processzormag és szintén sok GCN multiprocesszor lesz, rendkívül széles memóriabusszal a HBM memóriaszabványhoz, amit szintén kiegészíthet a DDR4. Tulajdonképpen ez a lapka a Raven Ridge bátyjának tűnik, ahol a technológiai alap kvázi ugyanaz, de a jóval nagyobb TDP keret miatt mindenből sokkal több kerül bele. Emellett persze dedikált HPC- és professzionális piacra szánt gyorsítók is érkeznek.

A 2016-2017-es időszakra két új egyedi tervezésű lapka jön biztosan, amelyeket az AMD már jelöl, de továbbra sincs semmi bejegyezve arról, hogy ki a megrendelő, vagyis nem lehet annál többet tudni, amit a cég 2014 végén elárult. Itt a bejelentés joga a megrendelőt illeti meg, és az is fel van jegyezve, hogy a megrendelőnek, akár sosem kell arról beszélni, hogy a termékébe a lapkát az AMD fejlesztette.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés