2019. június 19., szerda

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Befutottak a Radeon HD 6990-es VGA-k

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Kilenc gyártó jelentette be a világ leggyorsabb grafikus kártyáját.

A tegnapi napon startolt el grafikus kártyák új királya, mely a Radeon HD 6990 névre hallgat. Ahogy az lenni szokott, a gyártók is készültek az eseményre, ám rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a csúcskategóriában mindenki csak a referenciamodellt forgalmazhatja, ami azt jelenti, hogy lényegében csak a matricában térnek el a különböző márkájú termékek.

Asus Radeon HD 6990
Asus Radeon HD 6990

A fenti állítás most olyannyira igaz, hogy a csomagokon belül is ugyanazok a kiegészítők lesznek, vagyis minden kártyához jár három átalakító, melyek egy-egy mini DisplayPortot használhatnak el, és passzívan HDMI-re, passzívan DVI-ra, valamint aktívan DVI-ra alakítják át a jelet. Vásárlás esetében érdemes tehát a legolcsóbb megoldásra lecsapni, ha pedig az árazásban sem lesznek majd komoly különbségek, akkor a márka iránti szimpátia, illetve a matrica vagy a doboz szépsége lehet döntő tényező.

MSI Radeon HD 6990
MSI Radeon HD 6990 [+]

Mivel a termékek közötti különbségekről keveset lehet írni, így érdemes kitérni egy fontos dologra, ami egyelőre sok kérdést szül a felhasználók körében. A kártyákon a második BIOS gyakorlatilag tuningot alkalmaz, ami a garancia szempontjából érdekes. A hivatalos leírás szerint az AMD és a gyártópartnerek a tuning folyamán okozott károkért nem vállalnak felelősséget. Ez egy gyári funkciónál érdekesen hangzik, így megkérdeztük az érintetteket, hogy konkrétan mire vonatkozik a garancia. A gyártóktól kapott visszajelzés egységes volt. A terméken bármikor lehet használni a második BIOS-t, ami aktiválja a magasabb órajeleket. Ez a hivatalos álláspont szerint gyári tuningnak számít, vagyis garancia vonatkozik rá. A gyártó felelőssége és ezzel a garancia, akkor szűnik meg a kártya esetében, ha a felhasználó a gyárilag tuningolt órajeleket is megemeli.

Sapphire Radeon HD 6990
Sapphire Radeon HD 6990

A fentebb vázolt szempontok teljesen érthetőek, de az ominózus figyelmeztetés a kártyákon a BIOS kapcsolójához kötött. A gyártók elmondása szerint nem a kártya garanciája veszik el a tuningolt BIOS aktiválásával, hanem a felelősségük a számítógép egyéb részegységeiben okozott károkért. Ez azt jelenti, hogy ha a tápegység, a tuningolt BIOS mellett nem tudja a kártya energiaigényét fedezni és tönkremegy, akkor a kártya gyártóját semmilyen felelősség nem terhelheti. Az érintett partnerek arról is beszámoltak, hogy ez a fajta úgymond óvintézkedés nem újdonság. Példaként előkerültek a több grafikus kártyát alkalmazó rendszerek, amelyekhez számos SLI vagy CrossFireX matricával ellátott tápot lehet venni. Ha a felhasználó tápja nem rendelkezik az előbbi minősítésekkel, és esetlegesen a kártyák által kiváltott terhelés tette tönkre, akkor az adott VGA-kat gyártó cég nem vállalja a felelősséget az okozott kárért. Az NVIDIA ezt a minőség-ellenőrzést illetve matricázást korábban már a házakra is kiterjesztette, vagyis csak a jól szellőző termékek esetében lehet reklamálni a kártya gyártójánál a túlmelegedéssel kapcsolatban.


PowerColor és VTX3D Radeon HD 6990 [+]

A gyárilag tuningolt BIOS bekapcsolásával tehát nem vész el a kártya garanciája, de a gyártó felmenti magát az egyéb alkatrészekben okozott károk alól, ami lényegében egy üzleti óvintézkedés. A helyzet tehát tisztázódott, de talán érdemes megjegyezni, hogy a Radeon HD 6990 az alapértelmezett BIOS mellett is félelmetesen gyors, így a gyári tuningot alkalmazó opciót nem igazán érdemes használni. Némi teljesítményt lehet nyerni vele, de ez nagyobb fogyasztással és nem elhanyagolható módon magasabb zajszinttel jár, és ezek messze nem kedvező tulajdonságok.


Club 3D és HIS Radeon HD 6990 [+]

HIS Radeon HD 6990 doboza
A HIS Radeon HD 6990 doboza [+]

A Radeon HD 6990-hez egyébként az AMD kiadta a 11.4-es Catalyst előzetes verzióját, ami a kijelzők kezelése szempontjából újít, és néhol extra sebesség nyerhető vele. A meghajtó a többi HD Radeonra is telepíthető, de fontos tudni, hogy még nem ment át a WHQL teszten, vagyis hibákat is okozhat.

XFX Radeon HD 6990
XFX Radeon HD 6990

Gigabyte Radeon HD 6990
Gigabyte Radeon HD 6990

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.