A tuningkirály Radeon és a kétfejű GeForce

Hirdetés

A ColorFire sokak számára ismeretlenül hangzik. Ez nem is csoda, hiszen a Colorful leányvállalatáról van szó, és az anyacég elsősorban a kínai piacra koncentrál az egyedi GeForce kártyáival. A ColorFire lényegében ezt a vonalat követi csak Radeonokkal. A legújabb versenyzőjük Xstorm Radeon HD 6850 névre hallgat, és a Barts kódnevű GPU található rajta, ami 960 aktív shader processzort és 48 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát alkalmaz. A fedélzeti memória kapacitása 1 GB lesz, és GDDR5-ös chipekből épül majd fel. A gyártó az eddigi adatok szerint 900 MHz-es mag- és 4,2 GHz-es effektív memória-órajelet alkalmaz, vagyis egy apró gyári tuning is belefért.


ColorFire Xstorm Radeon HD 6850 (forrás: techPowerUp) [+]

A gyári tuning azonban csak a kezdet, ugyanis a terméket 4+1 fázisú VRM-et használ, továbbá két BIOS is került rá. A minőségi komponenseknek hála az Xstorm Radeon HD 6850 rögtön egy rekordot tudhat magának, ugyanis folyékony nitrogén alkalmazásával sikerült elérni az 1,5 GHz-es magórajelet, míg a memória effektív 5,1 GHz-en ketyegett. A tesztelt VGA a 3DMark Vantage alatt 27751 pontot ért el Performance beállítás mellett, ami a Radeon HD 6850-es kártyák között a legjobb eredménynek számít. Ebben a teljesítményben egy 5,7 GHz-en hajtott Core i7-980X processzor is kivette a részét.

ColorFire Xstorm Radeon HD 6850 tuning
ColorFire Xstorm Radeon HD 6850 tuning (forrás: techPowerUp) [+]

A PCI Express x16-os foglalatba helyezhető kártya hátlapján két DVI, egy DisplayPort 1.2-es és egy HDMI 1.4-es kimenet található, emellett két 6 tűs PCI Express konnektor biztosítja a megfelelő energiát, ám tuning nélkül elég az egyiket áram alá helyezni. A ColorFire hamarosan megkezdi a termék szállítását is, ám az árazásról nincs konkrét információ.

Az NVIDIA GeForce GTX 590 néven érkező csúcskártyájáról is egyre több adat lát napvilágot. A korábbi pletykák az órajelet találgatták, és eközben a kártya a PAX Easten már működés közben is megtekinthető volt. Persze a technikai adatok nem láttak napvilágot, ám a Tom's Hardware végére járt az elérhetőséggel kapcsolatos híreszteléseknek. A beszámoló szerint a kártya limitált példányszámban lesz elérhető, és az Egyesült Államokban az Asus és az EVGA lesz a kiválasztott partner.

NVIDIA GeForce GTX 590
NVIDIA GeForce GTX 590

Természetesen a többi gyártó is készít GeForce GTX 590-et, de a hírek szerint mindenhol fel lesz osztva a piac, vagyis egy-egy terület ellátásáért maximum két vállalat fog felelni. A konkrét példányszámról nincs adat, így aki ilyen kártyát akar a lehető leghamarabb ruházzon be egyre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés