Egyre több részlet derül ki az AMD Bulldozerről

Az elmúlt héten a Bulldozer architektúrára épülő CPU-k érkezéséről, valamint a várható számozásról derültek ki adatok, amit most további extra információk követnek. A Zambezi lapkára épülő termékek kettő-, három- és négymodulos megoldások lesznek, vagyis hagyományos értelemben négy-, hat-, illetve nyolcmagos processzorokra lehet számítani. Az FX-4000, FX-6000 és FX-8000 típusjelölés esetében az első számjegy a szálak számát jelenti, míg a nullák helyén a kategóriában elfoglalt pozíció olvasható majd.


AMD doboztervek [+]

Az első körben két darab nyolcmagos, egy hatmagos és egy négymagos termék érkezik. Az FX-8130P és az FX-8110 jelzésű megoldások lesznek a legerősebbek. Az előbbi a 125, míg az utóbbi a 95 wattos TDP fogyasztási osztályba kerül, és mindkét processzor rendelkezik modulonként 2 MB-os másodlagos gyorsítótárral, Turbo Core 2.0-s technológiával, illetve egy méretes L3 gyorsítótárral. A hatmagos modell az FX-6110 lesz, míg a négymagos verzió típusjelzése FX-4110. Ezek is a 95 wattos TDP fogyasztási osztályba kerülnek, és a modulonkénti 2 MB-os másodlagos gyorsítótár, valamint a Turbo Core 2.0-s technológia biztosított, pár megabájt L3 gyorsítótár mellett. A processzorok kétcsatornás memóriavezérlője 1866 MHz-es DDR3-as modulokat kezel, továbbá mindegyik modell Black Edition verzió, azaz a szorzó korlátok nélkül állítható. A pontos órajelekről még nincs adat, de 3 és 3,5 GHz közötti érték várható, amire még rájön az 500 MHz-es Turbo Core, ha a fogyasztási adatok ezt lehetővé teszik.


AMD doboztervek [+]

A Bulldozer architektúrára épülő CPU-khoz a Socket AM3+ foglalat kell majd. A Socket AM3-as alaplapok támogatása nem lehetséges, és ez elsősorban a feszültségszabályzás esetében ütközik problémákba. A korábbi tokozáshoz készített VRM specifikációk nem teszik lehetővé a Zambezi lapka esetében a Turbo Core 2.0 technológiát, továbbá a Bulldozer fejlett energiatakarékossági funkciói sem alkalmazhatók. Az új foglalat egyébként nagyon egyszerűen megkülönböztethető a régitől, az eddigi fehér helyett ugyanis a feketére lesz színezve. A Gigabyte és az ASRock már előállt négy-négy ilyen alaplappal, amelyek lényegében az évek óta elérhető termékek új foglalattal felvértezett változatai.

A Llano lapkáról is érkezett pár extra adat. A termék kapcsán a legnagyobb rejtélyt az integrált grafikus processzort övezte, de a friss hírek szerint az A szériás APU-k esetében három változat lesz. A legerősebb verzió a Radeon HD 6550 jelzést kapja, és 400 darab shader processzorral rendelkezik, amelyek hivatalosan Vision Engine névre hallgatnak. Ennél gyengébb lesz a 320 egységgel felvértezett HD 6530, míg a HD 6410 esetében 160 shader processzorról lehet beszélni. A grafikus erő jelentősen túltesz minden eddig ismert integrált megoldáson. A korábbi hírek alapján az erősebb IGP-vel szerelt APU-k a GeForce GT 430 és a Radeon HD 5550 szintjét is képesek hozni vagy túlteljesíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés