Az Android 4.0-ból már lesz hivatalos x86-os port

A nyáron érkezett a hír, hogy hivatalosan is elkészül az Android operációs rendszer x86-os verziója. Bár az eddigi megoldásokból is volt ilyen port, de a Computexen bemutatott Intel Oak Trailes tabletek nagyon gyengén teljesítettek, ami a szoftver elégtelen optimalizálására vezethető vissza. Az Android 4.0 végre meghozhatja a remélt változást, ugyanis Suzy Greenberg az Intel szóvivője megerősítette, hogy a Google az Ice Cream Sandwich kódnevű operációs rendszerből elkészít egy x86-ra optimalizált verziót, mely kifogástalan produkcióra lesz képes, nem úgy, mint az eddigi – nem hivatalos – portok. Szintén meg lesz oldva a MIPS architektúra támogatása is, bár itt a sebesség már a 3.0-s Android esetében sem jelentett problémát.

Az információink szerint az Intel hosszútávon a Windows 8-cal képzeli el a jövőt, de rövidtávon nagyon is számít a vállalat az Androidra, és azon belül is az újabb 4-es verziókra. Bár a netbookokra még mindig értékelhető a kereslet, de az elmúlt hónapok alapján a piac gyengülése kimutatható, főleg az Atom processzorokra való igény erős visszaesésében. Éppen ezért érdemes átgondolni a netbook fogalmát, és felújítani a termékskálát. A pletykák szerint az Intel új Cedar Trail platformjára nagyon vékony, több szempontból is az ASUS Eee Pad Slider masinájára hajazó termékek érkezhetnek, melyek a Windows 7 operációs rendszer mellőzéséből adódóan alacsony árcédulát kaphatnak. Az Android 4.0-ra az Intel ezen a ponton erősen építhet, hiszen az összes új generációs Atom termék grafikus magja PowerVR SGX variáns, és az Imagination Technologies régóta kínál grafikus drivert az Androidra. Szembeállítva ezt a Windows operációs rendszeren tapasztalható nem éppen meggyőző terméktámogatással, egyértelműnek tűnik, hogy az Intel inkább a Google szoftverét favorizálhatja.

A Santa Clara-i óriásvállalatnak ez több szempontból is előnyös. Egyrészt erősebb lehet a közvetlen verseny az ARM-os tabletekkel, hiszen ne feledjük, hogy itt a Windows 7 nem számít osztatlan sikernek, másrészt az Androidra épülő netbookok kevésbé fogják elszívni a hagyományos PC-s élményre vágyó vásárlóbázist a drágább notebookoktól. Szintén nem elhanyagolható, hogy az Intel 2012-ben tényleg be akar robbanni az okostelefonok piacára. Erre a következő év első felében van lehetőség a Medfield platformmal. Probléma azonban, hogy egy megfelelő operációs rendszer ide még elég, mivel a natívan futó androidos alkalmazások nagy részét ARM architektúrára fordították, így az Intelnek még az okostelefonok érkezése előtt szükséges pár androidos termék piacra dobása, hogy a fejlesztők a programok egy részét újrafordítsák az x86 architektúrára, ezzel lehetővé téve az adott szoftver futtatását Atom processzoron. Nem lenne jó, ha ez a folyamat az első inteles okostelefon megjelenésével párhuzamosan történne meg, mivel ezt a terméket már erős szoftveres támogatással kell várni, különben a piac nem fogadja majd be.

Az Android 4.0 tehát érdekes operációs rendszer. Nemcsak az újításai előnyösek, hanem a különböző architektúrákra való hivatalos portolás is. Egyelőre a szoftver az ARM-os masinákra érhető el, de nem kell sokat várni a MIPS-es és az x86-os portra sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés