Hamarosan lesz hitelesített driver az új generációs Atomhoz

Az Intel szeptember végén jelentette be a Cedar Trail platform asztali megoldásait, sőt már a mobil verziók is rendelhetőek. Az új generációs Atomról azonban még egyetlen független teszt sem jelent meg, ami főleg annak köszönhető, hogy nincs kész hozzá a grafikus driver. Az előzetes adatok szerint a WHQL minősítésű meghajtók leghamarabb novemberben érkezhetnek, és az új információk birtokában ez az időpont már tartható lesz. A partnerek természetesen mindig megkapják a legfrissebb drivereket, így számtalan információ érkezett a Cedar Trail platform valós képességeiről. Sajnos ez nem egyezik meg azzal, amire a hardver elméletben képes lehet, de lényegében a driverrel együtt kell a rendszernek teljesíteni, így a nem aktivált képességekkel a vásárló nem megy sokra.

Hirdetés

Az IGP oldaláról a véglegesnek tervezett driver az előzetes adatoknak megfelelően nem támogatja majd a DirectX 10-et, és ezzel a Direct2D és a DirectWrite gyorsítást sem. Ebből a szempontból sok meglepetés nem lesz az eddigi információkhoz képest. Itt a Cedar Trail platform technikailag visszalépésnek minősül az elődhöz viszonyítva, hiszen csak a DirectX 9.0c API támogatása lehetséges a tényleges startra. Ettől függetlenül egy későbbi driverben elkészülhet a DirectX 10-es meghajtó, legalább olyan szinten, hogy a Direct2D és a DirectWrite gyorsítása lehetséges legyen. Az OpenGL driver az API 3.0-s verzióját támogatja majd, ami a megcélzott piacokat tekintve megfelelőnek ítélhető.

A multimédiás képességek tekintetében az új GMA 3600-as sorozatú IGP-knek nem lesz gondja a Full HD felbontású, H.264-es és VC-1-es kódolású, maximum 20 Mbps-os bitrátájú filmek akadásoktól mentes lejátszásával. Ez természetesen még nem az a szint, amit a konkurens Brazos platform támogat, hiszen a tesztünkben az AMD E-350-es Fusion APU a 40 Mbps-os Killa sample-t is tökéletesen futtatta, de átlagos igények mellett már elég a 20 Mbps is. A Pine Trail platformhoz képest ez egyértelműen előrelépés, hiszen az előző generációs Atom már 15 Mbps-nál is megadta magát. A Blu-Ray 2.0-s tartalom támogatásánál már eléggé vegyes a helyzet. A GMA 3600-as IGP-k nem támogatják majd a lejátszást, így ilyen igények mellett olyan Atomot kell választani, mely GMA 3150-es IGP-t tartalmaz. Ez gyakorlatilag a HDCP hiányából ered, mivel az Intel ezt a funkciót az Atom N2600 és D2500 esetében egyszerűen letiltja. A driver egyébként különböző post-process effekteket is támogat a jobb képminőség érdekében. Eddig nem hangzik annyira vészesen a dolog, de komoly negatívum lehet az Adobe Flash 11 esetében a hardveres gyorsítás hiánya a webes videók dekódolásánál. Állítólag ez egy szándékos limitálás, ami abból adódhat, hogy az Intel nagyon bízik a Flash bukásában, és ezzel a HTML5 terjedésében. A HTML5-ös kódok alatt úgy tudjuk, hogy a videók gyorsítása megoldott.

A hardver szempontjából új információ, hogy az IGP semmilyen energiatakarékossági szolgáltatást nem alkalmaz, vagyis lényegében állandóan aktív a teljes rendszer, illetve a magórajel sem változik. Ez alapvetően nem égető probléma, ugyanis a PowerVR SGX 545 egy mobil megoldás, vagyis eleve keveset fogyaszt. A processzor oldaláról már más a helyzet. A mobil Atomok, vagyis az N2600 és N2800 esetében még az úgynevezett C6-os szint is elérhető, míg az asztalra készülő D2500 és D2600 esetében csak a C1, azaz az AutoHALT funkció aktiválódhat. Ez azt is jelenti, hogy az asztali Atomok magórajele állandó lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés