Az Intel lehagyná az ARM-ot

Az Intel egyre jobban érdeklődik az okostelefonok piaca iránt. A Santa Clara-i óriáscég legutóbb az x86-os architektúrára épülő Moorestown platformot vetette be, ám messze nincs annyi érdeklődő, mint amennyire számítani lehet. A gyártók továbbra is az ARM architektúráira épülő SoC rendszerekre építenek, amelyek fogyasztása jelentősen barátságosabb az Intel aktuális megoldásánál. Justin Rattner a Reuters által készített interjúban gyakorlatilag elismerte ezt a hátrányt, és kijelentette, hogy az új generációs Medfield SoC már az átlagos fogyasztásban is felveszi a versenyt a konkurenciával.

A Moorestown platform elsősorban a terheléstől mentes időszakokban mondható versenyképesnek, ám amikor munkára kerül a sor, akkor az ARM-os készülékek jelentősen kevesebb energiával is beérik. A 45 nm-es gyártósoron készülő Lincroft SoC esetében az Intel is érezte ezt a hiányosságot, és a Burst Performance technológiával próbált védekezni. Ez az eljárás a teljesítmény növelését célozza, ám mindezt azért, hogy a rendszer gyorsabban végezzen az adott feladattal, és hamarabb kapcsolhasson vissza energiatakarékos üzemmódba. Maga az elgondolás kiváló, de összességében még mindig kevés.

A 32 nm-es eljárással gyártandó Medfield SoC ebből a szempontból fejlődik, vagyis munkavégzés esetén is energiahatékony lehet a rendszer. Sőt az Intel korábban már bejelentette, hogy egy módosított gyártástechnológia lehetővé teszi a rádiófrekvenciás egységek integrálását is, ami szintén fontos követelmény az okostelefonok piacán. A vállalat már korábban licencelt baseband technológiákat a Nokiától, így ezen a ponton is felzárkózik a óriáscég. Természetesen az ARM sem hagyja magát, hiszen a brit tervezőcég a TSMC és a GlobalFoundries új, 28 nm-es gyártósoraira is felkészült, így elmondható, hogy nem csak az Intel lépked előre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés