Csendben megjelent az új generációs Atom

A mai napon útjára indult az Intel Atom processzorcsalád harmadik generációja, mely a Cedar Trail kódnevet viseli. Az új platform elődnek számító Pine Trail kétchipes felállását követi, így a legtöbb vezérlő magába a processzorlapkába került, míg az NM10 Express lapka továbbra is az I/O kommunikációt látja el. A vezérlőhíd felépítése nem változott, azaz tartalmazza a HD hangkodeket, továbbá négy darab PCI Express csatornáról, valamint a 3 Gbps-os SATA, illetve a 2.0-s verziójú USB portokról gondoskodik. Ehhez a lapkához köthetők az opcionálisan alkalmazható chipek, melyek segítségével a platform felruházható a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok támogatásával is, vagy esetlegesen egy dedikált grafikus processzorral. Az alapok tehát a Pine Trail platformmal egyeznek meg, továbbá az Intel úgy tervezte az új generációs Atom processzort, hogy az lábkompatibilis legyen a Pineview lapkával, vagyis a gyártók számára a frissítés nagyon egyszerű lesz.

A Cedar Trail platform lényegi fejlesztése a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő Cedarview kódnevű lapka. A processzormag az újnak mondható Saltwell architektúrára épül, mely sajnos nem vezet be radikális újításokat a Bonnell magokhoz képest, de magasabb órajelen képes üzemelni. A rendszer természetesen alkalmazza a Hyper-Threading technológiát, valamint 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat használnak a processzormagok. A memóriavezérlő maradt egycsatornás, ami várható volt, és a DDR3 szabványú memóriákat támogatja. A legnagyobb változás kétségtelenül az integrált grafikus magot érte, mely már nem az Intel saját fejlesztésű megoldása. Az vállalat az Imagination Technologies PowerVR SGX 545-öt licenceli a GMA 3600-as sorozaton belül. A rendszer képes a Full HD-s Blu-ray videók gyorsítására, továbbá támogatja a DirectX 10.1-es API-t, valamint az Intel Wireless Display technológiát. Szintén újítás lesz a flashvideók gyorsításának lehetősége, továbbá a WebGL natív támogatása sem hiányzik. Persze itt ki kell emelni, hogy utóbbi jelenleg is kivitelezhető lenne, ha az Intel beépítené az OpenGL ES 2.0 kezelését GMA 3150 driverébe. A grafikus teljesítmény is nőtt, ám ez függ az IGP-re vonatkozó magórajeltől, de az elődhöz képest a gyorsulás nagyjából 2-3-szoros lehet.

Az mindenképpen örömteli, hogy az új Atomban a korábbi Intel grafikus mag helyén egy igazán ütőképes megoldás található, de ez a szoftveres oldalon komoly problémákat is jelent egyben. A Santa Clara-i óriáscég nem írhat a termékhez grafikus drivert, mivel maguk is foglalkoznak grafikus processzorok fejlesztésével. Vagy az Imagination Technologies gyári támogatását használják, vagy a korábbi szokásoknak megfelelően kiadják a munkálatokat a Tungsten Graphics-nak, amely cég jelenleg is az Intelnek dolgozik, és a Z-s Atomok IGP-inek terméktámogatásáért felel. Az Intel valószínűleg az utóbbi utat választotta, ami lényegében az oka lehet annak, hogy az új generációs Atom jelenleg csak az asztali piacra érhető el. Nevezetesen arról van szó, hogy a termékhez egyelőre nincs hitelesített grafikus driver, mivel az aktuális verzió nem teljesíti a Microsoft Windows operációs rendszerekre vonatkozó minimális minőségi kritériumokat. Ez az asztali termékek esetében az eladás szempontjából nem probléma, hiszen a vásárló bármilyen operációs rendszert telepíthet a termékre, de a mobil megoldásoknál – a hitelesítés nélkül – nem lehet előtelepíteni a Windows operációs rendszereket. A Cedar Trail platform mobil verziója pont ezért nem jelent meg most, és valószínűleg novemberig nem is lehetséges a start, holott a hardver gyakorlatilag készen van. A félreértések elkerülése végett fontos megjegyezni, hogy az új GMA 3600-as IGP-khez létezik Windows driver, így a probléma csupán annyi, hogy azt a Microsoft nem tartja annyira stabilnak, hogy aláírják. Ez természetesen később változhat, de a Tungsten Graphics-nak nagyon össze kell kapnia magát, mert a teljes Cedar Trail platform sikere függ a grafikus meghajtó képességeitől. Az a fejlesztési ütem, ami a Z-s Atomok szoftveres támogatásánál tapasztalható erre a piacra elégtelen produkció lesz.

A platformba egyelőre két Atom érkezik, melyek a D2500 és D2700 jelzést viselik. Mindkét újdonság kétmagos modell, és a 10 wattos TDP fogyasztási osztályba tartoznak, de az előbbinél az órajel 1,86 GHz, míg az utóbbinál 2,13 GHz lesz. Az IGP esetében is kevert a helyzet. A kisebbik Atom a GMA 3600-as verziót kapja, mely 400 MHz-es magórajelen üzemel, míg a nagyobbik megoldás már a 640 MHz-en ketyegő GMA 3650-re épít. Fontos még megjegyezni, hogy az Atom D2500 esetében le kell mondani a Hyper-Threading technológiáról.

A termékek szállítása a héten kezdődik meg, az árazás pedig ezer darabos rendelés esetén 42 és 52 dollár. Mivel a Cedarview lapkák külön nem vásárolhatók meg, így ez az információ a felhasználó számára lényegtelen, az azonban már nem, hogy a vállalat gyártópartnerei hamarosan bemutatják az újdonságokra épülő termékeket. Mivel a Windows előtelepítése jelenleg kizárt, így elsődlegesen Mini-ITX-es alaplapokra lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés