Hirdetés

Genia ATV300 & ATV1000: penge androidos smart boxok

Az Enjoy TV család

Az utóbbi időben eléggé beindult a termelés, és komoly mennyiségben kerülnek Androidot használó otthoni szórakoztatóelektronikai termékek a placcra. És ahhoz sem kell látnoknak lenni, hogy megjósoljuk, a jövőben ezek az eszközök még nagyobb szerepet kapnak. A Geniatech az elsők között volt, amelyik meglátta a fantáziát e termékcsaládban. Így ma már pöpec kis kínálattal bírnak; ezen termékeiket a sokatmondó Enjoy TV szériába sorolják. Lehetőségünk nyílt kipróbálni és összehasonlítani két modellt. Egészen pontosan a beszédes nevű, kicsi és könnyű ATV300 Nanót, és az egy fokkal komolyabb, nagyobb tudású ATV1000 MyGicát.

Geniatech ATV300 vs. ATV1000

Hirdetés

Egy pillanatra sem lehet összekeverni a két terméket, hiszen amíg az ATV300 a korábban már kivesézett Ellion T1-re hasonlít leginkább, addig a nagytesó egy hagyományosabb kialakítású és méretű médiaboxot idéz. A T1-énél jobb megoldást választottak az ATV300 esetében a csatlakozók elhelyezésére, hiszen a két USB port, illetve a kártyaolvasó is a frontfelületre került a kontrollámpák társaságában, így nem kell a hátulja felé tapogatózni, ha az ember bedugna egy külső adattárolót vagy vezeték nélküli egeret. Hátulra egy HDMI és egy LAN csatlakozót, valamint egy AV kimenetet applikáltak.


Balra Geniatech ATV1000, jobbra Geniatech ATV300

ATV1000-nél az USB portok, illetve az olvasó oldalt kapott helyet. A HDMI, komponens és LAN csatolókat itt is hátulra száműzték az analóg és a digitális audiokimenetekkel együtt. Ez a készülék 512 MB RAM-ot, és 2 GB beépített flash háttértárat kapott, melyet a különféle letöltött alkalmazások számára tartják fenn. Az ATV300 viszont csak a felét kapta mindenből, így 256 MB RAM és 1 GB flash háttértár került bele. Mindkettő az ARM Cortex A9 800 megahertzes architektúrára épül. Viszont az ATV1000-t kiegészítették egy Mali-300 3D grafikus vezérlővel, illetve ellátták beépített WiFivel is. A két modell csak hardveresen különbözik egymástól, működésükben, felhasználói felületükben teljesen megegyeznek.

Vezérlés

Mindkettő támogatja az USB-n keresztül csatlakoztatott külső eszközök használatát, azaz az egeret és a billentyűzetet is felismerik. Erre szükség is lesz, az ATV300 esetében legalábis minden kétséget kizáróan, dobozába ugyanis csak egy szimpla távirányítót pakoltak, amelyen ugyan van négy+két gomb az egér pótlására, de ez gyakorlatilag használhatatlan. Iszonyú lassú, és a navigálás is borzasztó körülményes vele. Társa mellé már jár egy teljes QWERTY billentyűzettel megtámogatott távvezérlő, amely a speckó gomboknak köszönhetően egérként is funkcionálhat. Sajnos ez se hibátlan, egyrészt a gombok picik, tehát aki megszokta, hogy gyorsan vagy tíz ujjal, vakon gépel, annek kényelmetlen lesz. Másrészt egérként se az igazi, ugyanis két kéz kell hozzá. Ráadásul nem is túl könnyű a célzás vele, bár ezt idővel nyilván meg lehet szokni.

Maga az irány nem rossz egyébként, ez a Wii kontrollert idéző megoldás alapvetően jóval komfortosabb, mintha az ember egy egérrel és egy billentyűzettel a kezében ülne be a fotelbe a tévé elé. Az egyébként hiba, hogy csak két USB csatlakozó került a modellekre, így nincs mód arra, hogy a vezérlésért felelős perifériák mellé még az ember egy külső adattárolót is rádugjon. De aggódni nem kell! Amikor jeleztem ilyen irányú aggályaimat a forgalmazónak, felvilágosítottak róla, hogy már a célegyenesben vannak a különféle kiegészítők, melyek között megtalálható lesz egy tapipaddal kombinált klaviatúra, és lesz gamepad is, amely ráadásul kompatibilis a népszerű játékkonzolokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés