Még a legerősebb Brazosnál is gyorsabb a Temash APU

Hirdetés

Az AMD a CES-en leplezte le a Brazos platformok leváltóit, melyek közül az erősebb Kabini APU-ról, ezen belül is az A6-5200-as verzióról korábban már kiszivárgott pár eredmény. Az MWC-hez közeledve a Temash APU került elő, ami egy tabletekbe szánt SoC. Egy A6-1450-es rendszerchipet használó prototípus tableten már játszhattak is az érdeklődők, ráadásul a DiRT Showdown című játékkal, ami igen megterhelő az adott PC-re nézve, de a Temash hatalmas meglepetésre állta a sarat.

Az MWC-re készülve az AMD szintén elvitte magával a tabletet, így két videó is készült a közelgő bemutató népszerűsítésére, amelyek közül az egyik eredményeket is tartalmaz az A6-1450-es APU-ról. Ahogy megszokhattuk ilyenkor a szintetikus tesztek dominálnak, de a semminél ez is jobb. A négy darab 1 GHz-es Jaguar processzormag a Cinebench 11.5 többszálú feldolgozásra kihegyezett tesztjében 0,99 pontot teljesít, ami egy öt wattot fogyasztó lapkától kiugróan jó érték. Az új generációig ebben a kategóriában az Intel Atom Z2760-nal lehet összemérni az eredményt, és ugyanebben a tesztben utóbbi termék 0,48 pontot tud. Közelebbi összehasonlítás szempontjából megjegyezhető, hogy egy 2 GHz-es órajelen üzemelő kétmagos Core 2 Duo nagyjából azt tudja a Cinebench 11.5 alatt, amit a Temash APU.

A PCMark Vantage tesztprogramban 3123 pontot kapar össze az A6-1450, míg a 3DMark 11 Performance módjában 379 pontra képes. Ezek pokolian jó eredmények, hiszen az E2 sorozatú combosabb Brazos APU-k (például E2-1800 vagy E2-2000) is rendre 2600-2700 és 300-350 pontra képesek, miközben három és félszer több energiát igényelnek. Ilyen teljesítmény mellett már az is érthető, hogy miképp képes a Temash APU a DiRT Showdown című játékot futtatni. Alapvetően nincs semmi trükk, csak a termék félelmetesen gyors a fogyasztásához képest. A Temash lapkába rejtett GCN architektúrára épülő IGP egyébként 300 MHz-es órajelen üzemel.

Az AMD az MWC-n beszél majd egy Turbo Dock nevű termékről, mely gyakorlatilag egy dokkoló lesz a Temash APU-ra épülő tabletekhez. Az A6-1450-es APU egyik érdekessége, hogy az 1 GHz-es CPU- és a 300 MHz-es GPU-órajel lehet rendre 1,4 GHz és 500 MHz is. Ilyenkor viszont a lapka 5 wattos fogyasztása megnő, amit az adott tablet passzív hűtés mellett képtelen lenne elvezetni. Éppen ezért minden tablet alján kell hagyni szellőzőrést, mivel a dokkolóba helyezve a Turbo Dockban található ventilátor fogja az extra hűtést biztosítani. A tablet érzékeli majd a csatlakoztatást, és azonnal a magasabb órajelekre kapcsol. Ezzel a Cinebench 11.5 többszálú feldolgozásra kihegyezett tesztjében rögtön 1,39 pontot ér el a rendszer, míg a 3DMark 11 Performance módjában 537 pontra lesz képes.

Maga a Turbo Dock egyébként tartalmaz egy billentyűzetet és egy tapipadot is, továbbá a gyártópartnerek a megmaradt helyre extra akkumulátort, illetve adattárolót építhetnek. Mindegyik Temash APU-t használó tablethez jár majd az Elite szoftvercsomag, így a masinák képesek lesznek arcfelismerésre, illetve gesztus- és mozgásérzékelésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés