A beágyazott rendszereket is megtámadja az AMD Kabini SoC APU

Az AMD a végső teszteléseket végzi a Kabini kódnevű lapkán, melyet várhatóan a Computexen be is mutatnak. Elsőként a végfelhasználóknak szánt megoldások érkeznek, amelyek mobil és asztali termékekbe helyezhetők. Túlzott korlátozás ezen a ponton nem lesz, gyakorlatilag a partnerek bármilyen gépet építhetnek a megoldásokra. Ez alól a tabletek képzik a kivételt, oda ugyanis az AMD egy alternatív, Temash kódnevű megoldást szán, ami az integrált déli vezérlőhidat leszámítva lényegében megegyezik a Kabini SoC APU-val.

A Kabini módosított változata a mikroszerverekben is bemutatkozik az év második felében, de a Brazos platformmal erősen megtámadott beágyazott rendszerek piaca sem marad ki a frissítésből. Itt a váltás nem lesz olyan agresszív, mint a többi piacon, mivel ez a szegmens lassabban reagál az új megoldásokra, így a Brazos platform még jó ideig elérhető marad, de a G szériába sorolt Kabini SoC APU három változatban mindenképp tiszteletét teszi. A pletykák szerint ezek közül a leggyengébb megoldás 9 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, a két darab Jaguar kódnevű processzormagja pedig 1 GHz-en dolgozik, ami mellé egy Radeon HD 8280E IGP lesz befogva. A 15 wattot fogyasztó verzió esetében a magórajel 1,65 GHz-re nő és a Radeon HD 8310E jelzésű integrált grafikus vezérlő is gyorsul. A csúcsot egy 25 wattos energiaigénnyel rendelkező megoldás képzi, mely már négy processzormagot vet be 2 GHz-es órajelen, és az IGP is igen gyors lesz, így a Radeon HD 8400E nevet viseli.

Mindegyik megoldás memóriavezérlője támogatja az 1866 MHz-es effektív órajelű DDR3-as memóriamodulokat, melyekből maximum 16 GB-os kapacitású rendszermemória hozható ki, továbbá az integrált grafikus vezérlő a GCN architektúrára épül, de sajnos pontos paraméterekről még nincs adat. A beágyazott rendszerekbe szánt G szériára jellemző módon ezek a termékek is nagyon hosszú terméktámogatásban részesülnek, így 5-6 évig jár majd hozzájuk kiemelt szoftveres támogatás. Ezt persze szokás szerint a kasszánál komolyan meg kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés