Szivárgó eredmények az új AMD APU-król

Az AMD szállítja az érkező Richland, Kabini és Temash kódnevű APU-k mintáit az OEM partnerek felé, ami egyet jelent a szivárgó adatokkal a teljesítményre vonatkozóan. Sajnos ilyenkor jellemzően a 3DMark eredmények vannak többségben, jelen esetben a 3DMark 11 tesztprogram Performance módjából, de a semminél ez is több.

Az AMD a CES-es prezentációban már elrejtett némi adatot a leggyorsabb mobil Richland APU 3DMark 11-es eredményéről, ugyanis az érkező, 35 wattot fogyasztó A10-5750M 1400 pont körül teljesít, ami alig marad el a háromszor többet fogyasztó A10-5800K 1500 pontot közelítő eredményétől. Emellé kiderült, hogy az A10-6800K, vagyis az asztali piacra szánt leggyorsabb Richland 1650 pont körüli tempóra képes, ami nyilván a 100 wattos TDP osztály miatt elvárható. Természetesen a Richland APU érkezik alacsonyabb fogyasztású változatban is 20 watthoz közeli fogyasztással, mégpedig A10-5545M jelzéssel, mely 1100 pont körüli eredményt mutat fel az ominózus tesztben, vagyis nagyjából a 35 wattos A10-4600M teljesítményét hozza.

Ezeknél érdekesebb a Brazos platformot leváltó Kabini SoC APU, amely igazi erőművésznek ígérkezik igen apró lapkamérete mellet is. A legerősebb verzió 15 watt környékén fog fogyasztani, és az A6-5200 jelzést viseli, a 3DMark 11 Performance módjában pedig 680 pont körül teljesít. Az elődnek számító E2-1800 ugyanebben a tesztben valamivel több, mint 300 pontra képes. Ez a szegmens úgy néz ki, hogy nagyon megy az AMD-nek, hiszen ilyen eredmények mellett konkurens Intel Bay Trail platformnak legalább 20-szor gyorsabbnak kell lennie, mint az aktuális Cedar Trail rendszer IGP-je. Ez nyilván nem lehetetlen feladat, hiszen az AMD is képes rá, de az Intel Gen7 architektúrája nagyságrendekkel gyengébben skálázható, mint a Radeon termékskála vadonatúj GCN architektúrája. Úgy néz ki komoly hiba volt anno az NVIDIA Ion platformját szélnek ereszteni, mert a Kepler architektúrával talán lenne esély az izgalmas küzdelemre, függetlenül attól, hogy ez egy extra lapka beépítését jelentené, ami a platformdizájn méretét tekintve nyilvánvaló hátrány lenne.

Az új APU-k alacsony fogyasztású verziói egyébként tavasz végén, illetve a nyár elején startolnak. A Computexen valószínűleg minden titkukra fény derül. Az eddigi adatok alapján úgy gondoljuk, hogy a Kabini kódnevű lapka lesz az érdekesebb, mivel ekkora teljesítményt apró méretbe még senki sem préselt bele. Ez persze sajnálatos is valahol, hiszen a versenyre nyilvánvalóan rossz hatással van, hogy a konkurens olcsó és energiahatékony platformok még mindig azon dolgoznak, hogy a két éve megjelent Brazos tudását és összesített sebességét hozzák. Furcsamód ehhez a VIA legújabb platformja jár a legközelebb.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés