Hirdetés

CES 2013: az AMD leleplezte a Brazos platformok leváltóit

Sikerült legyőzni a Brazost

Az AMD is megtartotta az idei CES rendezvényre tervezett konferenciáját, ahol a pletykáknak megfelelően élesben is látható volt a Temash és a Kabini kódnevű SoC APU. A vállalat a két termékkel a Brazos platformokat váltja le, amihez a cég két évig ragaszkodott. A hosszú életet megélt rendszer kategóriájában még ma sem talált legyőzőre, így érthető, hogy az AMD nem siette el a váltást, de ez a felhasználók szemszögéből nyilván kedvezőtlennek bizonyult. Egy dolog azonban biztos: az új versenyzőkre megérte várni, mivel teljesítmény és tudás szempontjából is komoly előrelépés történt, amire már nagyon ki van éhezve a piac.

Hirdetés

A Temash és a Kabini lényegében azonos alapokra épül, és 28 nm-es gyártástechnológián készülnek. A legfőbb különbség, hogy előbbit tabletekbe szánják, míg utóbbit az ultravékony hibrid gépekbe és olcsó notebookokba, valamint alacsony fogyasztású asztali PC-kbe. Ennek megfelelően az alacsonyabb fogyasztású Temash passzív hűtés mellett is képes üzemelni, illetve az integrált déli vezérlőhíd kialakítása is eltérő, hogy jobban illeszkedjen a tabletek igényeihez.

Más szempontok szerint a két termék közel azonos tudással rendelkezik, így mindkét fejlesztés négy darab Jaguar processzormagot tartalmaz, az integrált grafikus vezérlő pedig a GCN architektúrára épít. A fejlesztéseknek hála ezek lesznek az első olyan alacsony fogyasztású platformok, melyek támogatják az AVX utasításkészletet, illetve IGP-jük kezeli DirectX 11.1-es API-t. Mindezek mellett az OpenCL 1.2, a C++ AMP és a DirectCompute 5.0 támogatása is megoldott, illetve a szokásos hardveres gyorsítás él a megterhelő webes tartalmakra és a videók lejátszására.


Egymás ellen az AMD Z-60 APU és az Intel Atom Z2760. Utóbbin hiányzik az árnyék, és egy képhiba is felvillant.

A Temash SoC APU fogyasztása az AMD szerint 5 watt alatt lesz. A cég több verziót kínál majd eltérő energiaigénnyel, függően attól, hogy a termék kettő vagy négy processzormagot tartalmaz, és valószínűleg az órajelek szempontjából is lesznek eltérések. A vállalat a demonstráció során bemutatta, hogy a Temash elődjének számító Hondo APU (Z-60) milyen teljesítményre képes az Intel Atom Z2760-hoz mérten a Call of Duty: Modern Warfare 2 alatt. A különbség óriási volt, és nem csak a sebességben, hanem az elvileg megegyező beállítás melletti képminőségben is. Az atomos tablet az extrém akadozás mellett rengeteg képhibát is ejtet, illetve a játékban bekapcsolt árnyékok teljesen hiányoztak. A Temash mellett az Atom megítélése biztos nem javul, hiszen az AMD szerint az új IGP kétszer gyorsabb annál, mint amit a Hondo APU használ, így összességében a Temash és az Atom Z2760 IGP-je között tízszeresnél nagyobb sebességkülönbség van.

A Temash SoC APU a DiRT Showdownt futtatja
A Temash SoC APU a DiRT Showdownt futtatja

A Temash SoC APU-t nem volt értelme közvetlenül az Atomhoz mérni, hiszen az eredmény nem kérdéses. Ennél sokkal izgalmasabb bemutatóra szánta rá magát az AMD, és prezentálták, hogy az új platformon lehet a legújabb játékokkal is játszani. Erre a célra az egyik legmegterhelőbb, DirectX 11-es motort használó DiRT Showdown került elő, ami Full HD felbontás mellett futott a Temash lapkát tartalmazó referenciatableten. Információink szerint a többi beállítás a közepeshez közeli grafikai szintet ütötte meg, de be volt kapcsolva a fejlett megvilágítás effekt is, mely az új forward+ lighting leképzést használja. Ez a rendszer a legtöbb GPU-nak komoly teljesítményvesztést okoz, de a GCN architektúra kifejezetten kedveli az elágazásokkal tarkított kódot, így a Temash a bonyolult shader kódok futtatása szempontjából nagyon jól teljesít.

A Kabini SoC APU lényegében egy gyorsabb, ennek megfelelően többet fogyasztó Temashnak fogható fel, illetve az integrált északi vezérlőhíd is inkább az asztali igényekhez mérten lett fejlesztve, azaz például több adattárolót támogat. Az AMD ezzel a rendszerrel viszonylag széles termékskálát fedne le, így a központi egység 9 és 15 watt közötti fogyasztás mellett lesz elérhető. Zömében négymagos megoldások várhatók, de kétmagos verziók is előfordulnak majd, természetesen olcsóbban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés