Három referenciatabletet demonstrált az AMD az MWC-n

Az AMD nemrég megszellőztette, hogy pár Temash SoC APU-ra épülő referenciatablet ki lesz állítva az MWC-n, ami úgy néz ki, hogy igaznak bizonyult. Ráadásul a vállalat információkkal is szolgált a platform képességeit illetően, bár ezen a ponton a korábbi hírünk igen sokat elárult. Kiderült azonban, hogy a Temash rendszerchip integrált grafikus vezérlőjének a felépítése. A GCN architektúra biztos volt, ám a feldolgozók száma már nem, rendezvényen azonban elhangzott a bűvös 128-as szám, vagyis az IGP-ben két darab úgynevezett CU lesz, összesen 128 shader részelemet kínálva. Ez persze az előzetesekben közölt teljesítményadatokból sejthető volt.


Compal hibrid dizájn (forrás: Mobile Geeks)

A legérdekesebb bemutató a Compal hibrid masináját övezte. Ez a dizájn ugyanis egy 13,3 colos tablet, amiben egy AMD A6-1450-es APU dolgozik passzív hűtéssel. A négy darab Jaguar processzormag 1 GHz-en üzemel, míg a fentebb részletezett IGP 300 MHz-es órajelen ketyeg, a teljes lapka fogyasztása pedig 5 watt körül tetőzik. A demonstráció a Microsoft Fish Bowl nevű HTML5-ös alkotására volt kihegyezve, ami számos halat mozgat egy apró akváriumban, ezzel mérve a platform HTML5-ös webböngészés melletti teljesítményét. A Compal tabletje 95 darab halat volt képes 60 képkocka/másodperces sebességgel megjeleníteni és mozgatni, ami egy tablettől kiemelkedően jó eredmény. Az összehasonlítás érdekében elővett Intel Clover Trail platformra épülő tablet 45 képkocka/másodperces tempóval jelenített meg egyetlen egy halat, kettővel viszont már nem boldogult akadások nélkül. Itt fontos megjegyezni, hogy ez nem feltétlen a hardverek közötti eltérés, legalábbis a nyers számítási teljesítményt vizsgálva a Temash nem gyorsabb közel százszor. Az Atom Z2760 azonban igen komoly szoftveres problémákkal küzd már a megjelenése óta, így alapvetően mindegy, hogy mire lenne képes a hardver, ha a grafikus driver általános kiforratlansága ezt brutálisan lekorlátozza. Ez persze az AMD-nek kapóra jön, hiszen így őrületes különbségeket mutathatnak fel.

AMD Turbo Dock
AMD Turbo Dock [+]

A Compal megoldása egyébként itt még nem fejezte be az erőfitogtatást, mivel egy hibrid masináról van szó, így a tablet egy Turbo Dock nevű kiegészítőbe dokkolható, és ezzel azonnal ultravékony notebookká változik. Ez nem csak formálisan igaz, hanem a teljesítmény is 40%-kal nő, mivel az AMD A6-1450-es APU az 1 GHz-es alapórajelet 1,4 GHz-re tornássza fel, míg az IGP 300 MHz helyett 500 MHz-en dolgozik. A gép dokkolva már 140 halat jelenített meg a Fish Bowl tesztben 60 képkocka/másodperces tempóval.

Természetesen a játék is előkerült, így az idei CES-en bemutatott Wistron tablet az MWC-n is tiszteletét tette. Az AMD a DiRT Showdown helyett a Torchlight II című játékkal demonstrálta az A6-1450-es APU-ra épülő dizájn képességeit. A program Full HD felbontáson magas grafikai részletesség mellett futott folyamatosan, ami a Temash képességeit ismerve gyakorlatilag várható volt. Egy Atom Z2760-as tablet itt is biztosította az összehasonlítási alapot, de a Torchlight II még gyengébb részletesség mellett is nagyon akadt rajta, ám másodpercenként azért sikerült egy-két képkockát kiszámolnia. Itt valószínűleg megint nem a hardver okozza ezt a félelmetes különbséget, hanem a grafikus driver problémái lehetnek a háttérben.


Wistron tablet (forrás: Mobile Geeks)

Végül egy Quanta dizájn is előkerült, melynek érdekessége az volt, hogy ebben már a 3 watt körüli fogyasztással rendelkező kétmagos Temash APU dolgozott. Sajnos ennek a lapkának a paramétereiről nincs adat, azt leszámítva, hogy az A4-es jelzést kapja a sorozaton belül. Ezen a masinán a Guns 4 Hire című program futott, ami a Windows Store egyik legkedveltebb ingyenes játéka, ráadásul nem is néz ki rosszul. Könnyen kitalálható, hogy az alkalmazás futtatása még a kisebbik Temash SoC APU-nak sem okozott gondot, így az AMD növelte a tétet azzal, hogy a játék mellett még egy Full HD-s videót is lejátszott a tablet, ezzel jelezve, hogy a termékről a család akár filmet is nézhet, miközben a masinával játszanak. A hangokkal sem lesz probléma, mivel a kijelzőkhöz dedikált hangfolyam fog tartozni.


Quanta tablet (forrás: Mobile Geeks)

Az AMD egyébként a Temash SoC APU-ra épülő tableteket egy új elit kategóriába sorolja, amihez elit élmény tartozik majd. Ez abban nyilvánul meg, hogy mindegyik masina kap egy Elite szoftvercsomagot, amivel a gépek képesek lesznek arcfelismerésre, illetve gesztus- és mozgásérzékelésre, továbbá támogatják a Screen Mirror technológiát. Utóbbi a kijelzők vezeték nélkül történő meghajtását takarja, ráadásul gesztusokkal vezérelve. Ezt egészíti ki, hogy a Temash az első olyan fejlesztés, ami a Windows 8 összes szolgáltatása mellett támogatja a Direct2D gyorsítás legmagasabb, DirectX 11.1-es szintjét, így kezelve a Target Independent Rasterization (TIR) funkciót, ami a Microsoft mérései szerint a DirectX 10.1-es szinthez képest 151-523%-kal gyorsabb megjelenítést tesz lehetővé. Ez valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Fish Bowl nevű HTML5-ös demonstráció ennyire jól fusson. A Hondo APU-val bemutatott Start Now technológia is megmaradt, így a Temash SoC APU-ra épülő tabletek 16 másodperc elteltével üzemkészek, alvó módból visszatérve pedig 2 másodperc után foghatók munkára.

Az AMD a Temash SoC APU-kat várhatóan a Computexen mutatja be, így nyáron érkeznek meg az első termékek az új platformra. Az egyelőre látszik, hogy a teljesítmény és a tudás tekintetében nem lesz probléma, illetve a fogyasztás is nagyon barátságos szintre süllyedt. Az egyetlen kérdés, hogy az AMD milyen árazásra gondolt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés