Nagyot haraphat az AMD Jaguar

Az AMD 2011 elején mutatta be a Brazos platformot, mely elsőként alkalmazta a cég alacsony fogyasztású Bobcat processzorarchitektúráját. Azóta eltelt több mint másfél év, és a Brazos platform a vállalat történetének legsikeresebb termékévé vált, hiszen ilyen időintervallumban soha semmiből nem adtak el ennyi terméket. A Brazos sikere tehát kétségtelen, de az eredeti utódnak szánt Deccan platform törlésével az AMD sokak szerint túl kényelmesre vette a figurát. A cég nyilván látja, hogy a konkurencia még a Brazost sem képes megfogni, így a 2.0-s frissítés logikus döntés volt, de idővel minden terméknél lehet jobbat alkotni, így jövőre már biztos nem úszható meg a tényleges újítás.

Hirdetés

Az AMD korábban már leleplezte, hogy a Brazos platform Zacate APU-ját a Kabini SoC APU váltja. Ez a lapka új processzormagokat kap, amelyek a Bobcat utódnak szánt Jaguar architektúra épülnek. Ezt a vállalat az idei Hot Chips 24 rendezvényen mutatta be, bár túl sok konkrétum a teljesítményről nem hangzott el, de elég sok információ látott napvilágot el a fejlesztésekről.

A Jaguar már 28 nm-es gyártástechnológián készül, szemben a Bobcattel, amely a TSMC 40 nm-es gyártósorait kamatoztatja. Az AMD nem részletezte, hogy mely bérgyártónál képzeli el a gyártást, de nagyon valószínű, hogy a TSMC és a GlobalFoundries 28 nm-es node-jára is készül dizájn, illetve a piaci igényektől függően a Samsung kapacitása is igénybe vehető. Egy Jaguar mag kiterjedése egyébként 28 nm-en 3,1 mm², vagyis a Bobcat 40 nm-es, 4,9 mm²-es területéhez képest jó irányba fejlődött a rendszer. Persze a méretcsökkenést főleg a kisebb csíkszélesség hozta. Fontos, hogy az előbbi értékek másodszintű gyorsítótár nélkül értendők.


[+]

A Jaguar magból összesen négy darab lehet egy lapkában. A Kabini SoC APU a jelenlegi adatok szerint csak olyan kiépítést tartalmaz, ahol ez teljesül is, de a tabletekbe szánt Temash SoC APU-ból lesz két- és négymagos verzió. A Bobcathez képest komoly változás, hogy a magok dedikált L2 gyorsítótár helyett egy közöset használnak, melynek mérete 1-2 MB lesz, magonként 512 kB-os szeletekkel. Az előadást vezető Jeff Rupley kitért arra, hogy az L2 gyorsítótár esetében mindig kérdés, hogy magonként legyen dedikálva, vagy esetleg legyen megosztott. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A megosztott gyorsítótár növeli az elérési időt, de a mai programok többségében jellemzően előnyösebb ez a megoldás.

A funkcionális változások tekintetében szintén nem aprózta el az AMD az újdonságot. A Jaguar mag természetesen a Bobcat által támogatott összes szolgáltatást és utasításkészletet kezeli, amit még kiegészítenek az SSE4.1, SSE4.2, AES, BMI és AVX utasításkészletek. Ezek többsége nem meglepő, de az AVX például az. A Jaguar ennek támogatását egy 128 bites FADD és egy szintén 128 bites FMUL egység segítségével oldja meg, vagyis a 256 bites AVX utasításokat két 128 bites részre osztva hajtja végre a rendszer, tehát gyorsnak nem nevezhető, de egy alacsony fogyasztású processzormag esetében ez is jóval több a vártnál. Természetesen a 128-128 bites FADD és FMUL egység a 128 bites SSE utasításokra pozitív hatással lesz, hiszen azokat a Bobcattel ellentétben a Jaguar már nem osztja két részre. A magon belül az L1 gyorsítótárak mérete nem változott, így az új rendszer továbbra is 32-32 kB-os adat és utasítás cache-sel dolgozik. A Jaguar azonban magonként alkalmaz egy-egy 32 bájtos loop buffert, ami időt és energiát takaríthat meg, ha a kódban hosszú ciklus van. Az integer rész nem sokat változott a Bobcathez képest, de feltűnhet a Div, azaz az osztómotor, mint extra, amit az AMD a Llano processzormagjából emelt át. A Jaguar az osztást kétszer gyorsabban végzi, mint az előd, továbbá a komplex operációk – az optimalizálásoknak hála – szintén kétszer gyorsabban futnak majd a felújított architektúrán. Fontos még megjegyezni, hogy az AMD megtartotta az out of order elvű feldolgozást az új processzormagon, de erre számítani lehetett.


[+]

Az AMD szimulációi szerint az IPC (órajelenként végrehajtható utasítás) 15%-kal nőtt a Bobcathez viszonyítva, a Jaguar órajel-frekvenciája pedig 10%-kal lehet nagyobb az elődnél. Tekintve, hogy alacsony fogyasztású rendszerről van szó, így az energiagazdálkodás is fejlődött. A Jaguar mag terhelés nélküli kapuzása 98,8%-os hatékonysággal működik, ami a Bobcat 91,8%-os értékéhez képest előrelépés, továbbá terhelés mellett a megosztott másodlagos gyorsítótár üzemelhet az alapórajel felén is, ha az nem jelent érzékelhető lassulást az adott feladatra nézve. Ezzel szintén sok energia spórolható meg.

Lényegében tehát a Jaguar minden szempontból előrelépés a Bobcathez képest, de ez várható is volt. Amire talán nem számított senki, az az AVX támogatásának beépítése, de az ilyen extrának mindig örül az ember. Sajnos az AMD csak a processzormagról beszélt, így a Kabini SoC APU többi része rejtély, de annyit elárult a vállalat, hogy az integrált grafikus vezérlő az új GCN architektúrára épül, így ebből a szempontból is jelentős előrelépés várható. Ezt az információt ugyanakkor már korábban is leleplezte a cég, így túl nagy meglepetés nem ért senkit. Az viszont látszik, hogy a Brazos platform méltó utódot kap, és ha a következő év első felére tervezett megjelenést is tartja az AMD, akkor talán a Deccan platform törlését is elnézik a potenciális vásárlók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés