Computex 2022: komolyan rákészült a Zen 4-re az AMD

Az asztali vonal frissítése mellett jön egy friss notebookplatform is.

Az AMD az idei Computexen a processzoraira fókuszált, és az asztali, illetve a mobil vonalon is várható idén frissítés. Utóbbival kezdve a vállalat a Mendocino kódnevű fejlesztését lengette be az idei esztendő negyedik negyedévére. A megadott adatok alapján a beharangozott lapka feltűnően hasonlít a Steam Deckben használt, Aerith kódnevű megoldásra, de a TSMC 7 nm-es node-ja helyett már 6 nm-en készül.


[+]

A fejlesztés négy darab Zen 2 magot használ, LPDDR5 szabványú rendszermemóriát támogat, és RDNA 2 architektúrára épülő IGP-t tartalmaz. A részletes paraméterek még nem ismertek, de 400-700 dollár közötti notebookokba szánja az AMD, és 10 óránál hosszabb üzemidőt ígérnek kevert felhasználás mellett. A rendszerre telepíthető lesz Windows és Chrome OS is.

Az asztali piacra már a Raphael kódnevű processzor érkezik, amely a tokozáson trónoló lapkák tekintetében eléggé hasonlít a Vermeerre, de Zen 3 helyett már 5 nm-es node-on készülő Zen 4 chipleteket használ, és a 6 nm-es IO lapka is jóval modernebb. Mindkét komponenst a TSMC gyártja.

[+]

A Socket AM5-ként aposztrofált, LGA1718-as tokozású fejlesztésen két darab Zen 4 chiplet lesz, amelyek egyenként nyolc darab Zen 4 magot rejtenek. Ezek a magok 1 MB-os L2 gyorsítótárat használnak, bőven 5 GHz feletti működésre vannak felkészítve, és az AMD szerint 15%-nál nagyobb javulás várható az előző generációhoz viszonyítva egy szálon.

Az IO lapka 128 bites DDR5-ös memóriavezérlőt tartalmaz, amit 24 sáv erejéig megfejel a PCI Express 5.0, ezek azonban eddig is ismert adatok voltak, viszont mostantól egy IGP is a rendszer része lesz, ráadásul egy RDNA 2-re épülő konstrukció. Bár nagy teljesítményt nem érdemes majd várni, arra azért jó lesz, hogy az alapvető igényeket lefedje. Az egészet újításként kiegészítik még az AI feldolgozást gyorsító lehetőségek.


[+]

A platform többféle vezérlőhíddal rendelhető lesz, amelyek között az X670E (Extreme) képviseli a csúcsot. Ez abból a szempontból lesz kiemelkedő, hogy minden PCI Express sáv 5.0-s lesz a készülő alaplapokon. Az X670 ebből a szempontból már csak egy VGA-ra, illetve egy M.2 aljzatra kínálja fel ezt a lehetőséget, míg a B650-nél be kell érni a PCI Express 5.0-s adattárolókkal.

Az AMD a vezérlőhidakon jelentős fejlesztéseket hajtott végre, így már akár 14 darab USB 3.2 Gen2 interfész is elérhető lesz, nem beszélve a Wi-Fi 6E-ről, illetve a négy kijelzőkimenetről (HDMI 2.1, illetve DisplayPort 2). Bónusz, hogy a már megvásárolt, Socket AM4-hez használt hűtőket is tovább lehet vinni, mivel a Socket AM5-ös foglalat, illetve maga a processzor úgy van kialakítva, hogy az elődök fizikai paramétereit másolja. A hűtőteljesítményt persze továbbra is figyelembe kell venni.

A computexes előadáson az AMD két rövidke példával demonstrálta is az új, Ryzen 7000-es asztali sorozatot. Egyrészt látható volt, ahogy egy ismeretlen paraméterezésű termékminta 5,3-5,5 GHz-es órajelek között futtatta a Ghostwire: Tokyo című játékot, illetve a 16-magos csúcsmodell a Blenderben össze is lett vetve az Intel Core i9-12900K-val, aminél 31%-kal gyorsabban végezte el a rá bízott renderelési feladatot. Utóbbi nyilván annak köszönhető, hogy a Ryzen 7000-es modellek nem alkalmaznak eltérő magokat, így mind a 16 darab részegységük nagy teljesítményű, szemben az Intel megoldásával, amely nyolc teljesítményre és nyolc energiahatékonyságra optimalizált magot használ.

Az AMD szerint a Zen 4 ősszel érkezik meg az asztali piacra, és a céldátum nyilván a Ryzen 7000-es processzorokra, illetve a készülő alaplapokra vonatkozik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés