Az év második felében érkeznek a Socket AM5-ös alaplapok

A Rembrandt SoC APU asztali verziója is ősszel esedékes, ami a DDR5 extrém túlárazásával magyarázható.

Bár a Rembrandt SoC APU miatt sokan arra számíthattak, hogy a Socket AM5-ös alaplapok már tavasszal megérkezhetnek, ez biztosan nem lesz így. Az AMD partnerei szerint a gondot nem az okozza, hogy nem lehetne megvalósítani egy rajtot, hiszen a vezérlőhidak bevethetők, maga a Rembrandt kódnevű lapka is kész, ugyanakkor a DDR5-ös modulokból akkora a hiány, hogy ezek extrém módon túl vannak árazva. Ilyen formában teljesen hasztalan lenne a Socket AM5-ös alaplapok kiadása, a felhasználók többsége úgy se jutna DDR5-ös modulokhoz, ami a platform egyik fontos komponense.

Érdekesség, hogy ugyanez igaz mobil szinten is, és láthatóan a notebookgyártók főleg LPDDR5 memóriákat rendelnek az új mobil lapkák mellé, vagyis még SO-DIMM szinten is borzasztóan nagy a hiány a DDR5-ös modulokból.

Információink szerint az AMD a 2022-es évre tervezett megjelenéseket átalakította, és ez alapján tavasszal még megkapja a játékosokat célzó AMD Ryzen 7 5800X3D processzort a Socket AM4, majd onnantól kezdve az új rendszereké a szerep. A Zen 4 szerverszinten fog bemutatkozni, mivel az ide szánt memóriamodulok minden gyártónál abszolút prioritást élveznek, így ezekből van elég. A Genoa platform processzorának mintáit már beszerezhették a partnerek, és a második negyedév során a kiemelt megrendelők tényleges processzorokat is kapnak. A tömegpiac ezekhez inkább az év második felében jut majd hozzá.

A Zen 4 asztali verziója őszre van tervezve. A gyártók szerint az AMD úgy számol, hogy ekkorra jelentősen javulni fog a DDR5-ös modulok elérhetősége, így az extrém árcédulákat is maguk mögött hagyják, vagyis értelmet nyer a Socket AM5 bevezetése. Ezzel párhuzamosan elérhető lesz a Rembrandt SoC APU asztali verziója is.

Úgy tudjuk, hogy a Zen 4-es, Raphael kódnevű fejlesztés IGP-t is tartalmazni fog, de nem egy komoly teljesítményű megoldást. Amíg például a Rembrandt SoC APU-ban 6 WGP található, addig a Raphael dizájn csupán 2 WGP-t tartalmaz. Ez valószínűleg önállóan nem váltja majd meg a világot, de képet biztosan ad, illetve szó van arról, hogy a teljes platformot Radeon VGA-val párosítva bizonyos, egyelőre ki nem fejtett funkciókat képes gyorsítani, ezzel tehermentesítve a processzormagokat.

A Socket AM4-re visszatérve az AMD Ryzen 7 5800X3D mellé gyorsabb, 3D V-Cache-t alkalmazó processzort ne várjon senki. Az biztos, hogy ebből nem lesz 12- vagy 16-magos kivitel, bár a hatmagos nincs kizárva, csak kicsi a valószínűsége. A 3D V-Cache a Socket AM4-es foglalaton azért lesz igen korlátozott a termékek számában, mert túl közel van a Zen 4 és az új Socket AM5-ös vonal megjelenése, utóbbi pedig szintén kiegészíthető 3D V-Cache-sel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés