Akcióban a Hydra motor

Több mint egy éve számoltunk be a Lucid terveiről, melyet a Hydra motor segítségével kívánnak megvalósítani. Az akkori Hydra 100 nevű chip rendkívül vegyes érzelmeket váltott ki, hiszen az objektumalapú feladatmegosztás elméletben is rengeteg kérdést vet fel, így a gyakorlati megvalósításban szinte mindenki kételkedett. Természetesen az elgondolás nem számít lehetetlen feladatnak, viszont konkrét bemutató nélkül szkeptikusan fogadta a rendszert a média.

Hirdetés

A Hydra 100 nevű chipet elsőként az Elsa Vridge Q8 nevű rendszerben lehetett látni, mely két Quadro FX 5800 általános számításra összpontosított erejét adja össze. A rendszer azonban az elmúlt egy évben komoly fejlesztéseken ment keresztül, így a PC-s vásárlóbázist megcélzó MSI Big Bang jelzésű alaplapjára már az új Hydra 200 nevű lapka került.

Az új rendszer működése megegyezik az elődjével, azaz az API rajzolási parancsait a Hydra motor elemzi, majd ezekből egy független feladatlistát készít, amelynek elemeit különböző grafikus processzorokon futtatja. A lapka RISC processzora folyamatosan elemzi a feladatok végrehajtási idejét, ezzel megelőzve az eltérő teljesítményű grafikus chipek túlterhelését vagy kihasználatlanságát. A teljes képkocka elkészítéséhez a chip lekéri a kezelt hardverek frame buffer tartalmát (itt tárolódik az elkészült képkocka), majd azokat összesítve beleírja az elsődleges grafikus processzor frame buffer memóriájába, ami végül megjelenik a monitoron.

A Hydra 200 három változatban lesz elérhető, ezek tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:

Lucidlogix Hydra 200
Típus PCI Express csatorna
Port támogatás
GPU-k maximális száma
Fogyasztás
LT24102 SoC
x16 (2.0)
2 x16, 1 x16 és 2 x8, 4 x8
4 darab
6 W (TDP)
LT22102 SoC x16 (2.0) 2 x16 2 darab
6 W (TDP)
LT22114 SoC x8 (2.0) 2 x8 2 darab
4,5 W (TDP)

A PC Perspective vette a fáradságot, hogy készítsen egy videointerjút a Hydra 200-ról, ahol a vállalat egyik embere be is mutatta a rendszert működés közben. Sajnos az elérhető gyorsulásról nem derült ki semmi, de októberben megjelennek a lapkát alkalmazó termékek, így remélhetőleg a tesztek fényt derítenek majd a részletekre is.

Előzmények

Hirdetés