Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz PonPon #19362 üzenetére

    Nem. Egy routeren nem azért van több antenna, hogy velük fizikailag különálló tereket fedjünk le (a két rádiómodult tartalmazó vagy a szimultán kétsávos routerek kivételt képeznek, de most nem ilyenekről van szó, amúgy sem túl gyakoriak). Több antenna alapjában kétféle okból lehet egy router vagy kliens-eszközön:
    1.) Antenna diversity. Leegyszerűsítve ez az antennaátkapcsolás lehetőségét adja a routernek. A beltéri visszaverődések miatt kialakuló helyi (az alacsony hullámhossz miatt egymáshoz akár nagyon közel kialakuló) vételi minimum- és maximumhelyek miatt van értelme a második antennára kapcsolni, ha az elsőről érkező jel minősége nem megfelelő. Az antennák teljesen egyenrangúak, de egy időpillanatban csak az egyik lehet kiválasztva, a másik olyankor le van kapcsolva. Ha egy ilyen router antennáit iránysugárzókra cseréljük, eltérő irányokba állítjuk, és mindkettő felől kliensek csatlakoznak, akkor a router örökké keresgélni fogja azokat, mivel amelyik antennával az egyik elérhető, azzal a másik nem és vice-versa. Akár működhet is, de csak a hasznos átvitel jelentős csökkenése árán, nyögvenyelősen. A diversity nem erre való. A diversity-képes kétantennás eszközök amúgy egyetlen antennával is teljes értékűen működőképesek, a diversity csak egy lehetőség, amely a vételi képességet bizonyos körülmények között javíthatja. Kültéri pont-pont összeköttetésnél teljesen szükségtelen, ezért nem kell mindkét antennát kivinnünk.
    2.) MIMO: a 802.11n-szabvány egyik lételeme, hogy kettő ("300Mbps"), három ("450Mbps"), vagy a jövőben maximum négy ("600Mbps") párhuzamos, ugyanazt a rádiósávot használó folyammal dolgozik, így növelve a spektrális hatásfokot, vagyis az adott méretű rádióspektrumon átvihető adatrátát. MIMO-nál ezért nincs antennaátkapcsolás (pontosabban: lehet, de akkor az újabb plusz antennát jelent, ezért lehet a két stream-mel működő 300Mbps-es eszközökön kettőnél több antenna). A két antenna itt nem csak egy lehetőség, hanem a teljes átviteli sávszélhez szükséges feltétel, mivel a spatial stream-ek lesugárzásához és vételéhet az antennákat fizikailag külön kell választani. Ezek a párhuzamos rádiófolyamok sem nyalábolhatók eltérő irányokba, mivel függnek egymástól ill. kiegészítik egymást. Ha szétválasztjuk azokat, akkor egy adott pontban a kliens nem fogja megkapni a szabványtól elvárható sávszélt, ha egyáltalán működni fog normálisan.

Új hozzászólás Aktív témák