Hirdetés

2019. június 16., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

X-X Gamer i860 notebook

A neves márkáknál olcsóbban ígér komoly teljesítményt az XXPC noteszgépe, amely papíron mindent tud, amit kell.

Bevezető, dizájn

Ha gamer notebookot tesztelünk, általában valamelyik neves gyártó terméke kerül terítékre: az Asus, az Acer, a Dell/Alienware, a HP, a Lenovo vagy az éppen az MSI régóta piacon vannak, évek óta gyártanak kifejezetten játékosokra szabott noteszgépeket. Rajtuk kívül azonban szép számmal találni még úgynevezett butikmárkákat, akik általában vagy valamelyik neves cég beszállítójából nőtték ki magukat, vagy valamilyen rétegigényt szolgálnak ki, és még nem vásárolták fel őket, mint tette például a Dell az Alienware-rel vagy a HP a VoodooPC-vel. Az utóbbi csoportba tartozik az X-X márka, amely kizárólag játékosoknak szánt PC-kben és notebookokban utazik: tőlük érkezett tesztünk alanya, a fantáziadús módon i860-nak nevezett modell, annak is GJ5CN6E-16M480S jelű variánsa Core i7-8750H processzorral, GTX 1060 grafikával és különleges ajánlatként 4K felbontású kijelzővel. Maga az alapgép egyébként a kínai Tongfang nevű ODM cég gyártmánya.

Hirdetés

Külső

Visszafogottan gémer – ez a legjobb kifejezés, amivel az X-X i860 külsejét egyszerűen le lehet írni: az RGB világítással megáldott billentyűzetet leszámítva a notebookról hiányoznak a komolyabb csicsák, a kijelző hátoldalára került X-X logó sem világít, nincsenek túlhangsúlyozott élek vagy világító USB portok. A formaterv ugyanakkor nem egészen konzervatív, a hátoldalra került szellőzőnyílások azért utalnak a nagy teljesítményre, mint ahogy fedőlap vonalvezetése is.


[+]

A burkolatot alkotó anyagok kiválasztása jónak mondható, a fedlap és a csuklótámasz szálcsiszolt felületet kapott, egyedül az alsó burkolat készült hagyományos műanyagból. Notebookunk összeszerelése, kivitele is igényes, nincsenek gyenge, hajlékony részek, a billentyűzet is kellően merev, a kijelző pedig egy ujjal nyitható.


[+]

Hátára fordítva a notebookot láthatjuk a már említett, klasszikus műanyagból készült alsó burkolatot, amelyre került egy nagyméretű, négy csavar kicsavarása után oldható elem is. Ez megkönnyíti a későbbi bővítést, a szellőzőrendszer pucolását azonban nem, ahhoz gyakorlatilag szét kellene bontanunk a teljes gépet – még szerencse, hogy erre azért nincs gyakran szükség. Az X-X szerelhetősége tehát kifejezetten jónak mondható, és mint a képen is látszik, bővítőhelyekben sincs hiány.


[+]

A memóriák számára két SODIMM foglalat áll rendelkezésre, ami átlagos, de elegendő – adattárolót azonban összesen hármat szerelhetünk a notebookba, két M.2 és egy SATA foglalatot számolhatunk ugyanis a gépházban. Plusz pont jár még azért is, mert az akkumulátor cserélhető.


[+]

Csatlakozók tekintetében a gyártó nem spórolt, tényleg szokatlanul nagyszámú konnektort kapunk: a gép jobb és bal oldalán két-két USB portot találunk, ezek azonban mind USB 2.0 sebességűek, így valószínűleg az egérnek és a billentyűzetnek szánhatták őket. A jobb oldalon ezek mellett még két hangcsatlakozót és egy SD kártyaolvasót helyeztek el.


[+]

Nem maradt csupasz a hátoldal sem, ahol a tápcsatlakozón kívül még három USB 3.1 Gen1 sebességű portot találunk, melyek közül kettő Type-A, egy pedig Type-C, illetve ide került a külső megjelenítőknek szánt HDMI kivezetés és a Gigabit Ethernet port is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.