Venztech V10: megfizethető androidos smart box

Nálunk járt a játékra és 4K filmezésre is alkalmas, asztali médialejátszó.

Venztech V10

De mi az a Venztech?

A Venz Technology-t 2009-ben alapították az egyik legdinamikusabban fejlődő kínai ipar- és kereskedővárosban, Sencsenben (Shenzhenben). A cég kezdetben OEM gyártóként tevékenykedett; kínálatukban az indulás óta jelen vannak a médialejátszók, tévéfelokosítók, beépített merevlemezes asztali eszközök és IPTV megoldások. A vállalat időközben kiegészítette portfólióját Android-alapú smart eszközökkel, és a közelmúltban úgy határozott, hogy saját márkanéven is piacra dobja egyes termékeit.

Venztech V10
Venztech V10 [+]

Ez alapvetően logikus, ám mégis merész döntés, hiszen a brand építésnek azért komoly költségei vannak. A Venz Technology azonban bevállalta ezt, és mivel célul tűzték ki az európai régió meghódítását, létrehozták hivatalos képviseletüket Hollandiában. Tesztlaborunkba is megérkezett első termékük, egészen pontosan a Venztech V10 Android smart box. Az elvárasaink nagyok voltak, hiszen átlagos, tizenkettő egy tucat modelleknek teljesen felesleges saját márkát létrehozni. Bíztunk benne, hogy a médiaállományok, így akár a 4K videók korrekt kezelése mellett játékkonzolként is bevethető, illetve hogy működése stabil, kezelése pedig egyszerű.

Hirdetés

Átlagos külső

Első pillantásra a kütyü teljesen úgy néz ki, mint milliónyi másik, hasonló androidos dobozka. A kerekített sarkok, a négyzet alapú (11 x 11 x 3 cm) készülékház mind ismerős már. Az viszont már egy kicsit különleges, hogy oldalát sötétített, de átlátszó műanyag borítja, így aki kíváncsi természetű, egy lámpa elé tartva megnézheti, hogy milyen a belseje. Erre egyébként más lehetőség nincs is, hiszen nem csavarozva, hanem ragasztva van, tehát maximum egyszer lehet szétbontani.

Venztech V10
Venztech V10 [+]

A lejátszó tetején a fényes fekete színezés mellett döntöttek, ami elegánsnak elegáns, viszont az ujjlenyomatok, porszemek szinte sütnek róla. Az oldalán elhelyeztek három USB 2.0 csatlakozót, a hátulján pedig HDMI 2.0, Ethernet, optikai digitális audió és 3,5 mm-es AV csatlakozó, illetve microSD kártyaolvasó sorakozik. Belül Amlogic S905 SoC dolgozik (négy Cortex-A53 maggal) ötmagos Mali-T450 grafikus vezérlővel, papíron 1 GB DDR3 RAM-mal (az Antutu 775 MB-ot mért) és névlegesen 16 GB adattárolásra szolgáló flash memóriával (az Antutu Benchmark 4,66 GB-ot mért). Rendelkezik beépített Wi-Fivel, a Bluetooth kapcsolat megteremtését nem támogatja, és az Antutu Benchmark mérésén 37 989 pontot szerzett, ami ma már nem számít túl jó eredménynek. Összehasonlításul az iPhone 5S-nek 63 550 pontja van, de még a Meizu M3 is 43 629 ponttal büszkélkedhet. A legközelebb hozzá egyébként a Xiaomi 3 áll 36 188 ponttal, ami egy három éves készülék...

Venztech V10
Venztech V10 [+]

Játék, videó, kezelés

Korrekt vezérlés egy komoly hibával

Az ilyen termékeknél megszokott módon kialakítottak egy saját grafikus kezelőfelületet, amiben ezúttal is a nagy, színes ikonok, ábrák dominálnak. Segítségükkel elérhetőek a legfontosabb, kiemelt alkalmazások, funkciók, illetve emellett az Android tradicionális menürendszere is megnyitható, ám ez az érintőképernyő hiányában nem használható olyan komfortosan, mint ahogy azt a mobil eszközöknél megszokhattuk. A rendszer kellően gyors és stabil, váratlan akadozásokat, fagyásokat, újraindulásokat nem produkált.

Venztech V10 Venztech V10
Venztech V10 [+]

A mellé járó távirányító az alapfunkciók ellátását biztosítja, és papíron képes az egér kiváltására a rajta elhelyezett nyilak segítségével. Azonban ez a valóságban nem igazán működik, hiszen egyrészt így a kurzor csak négy irányban mozgatható, másrészt iszonyú lassan vánszorog, ami kész idegbaj. A modell támogatja az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök, tehát egér, légiegér, billentyűzet stb. használatát, azonban ezek nincsenek ingyen. A távvezérlő kiváltására szolgáló, telefonra, tabletre írt alkalmazások viszont ingyen lennének, azonban itt ezt el lehet felejteni, legalábbis egyelőre, mert a fejlesztők még nem készítették el ezt a szoftvert, ami egyszerűen elfogadhatatlan, legalábbis egy olyan vállalattól, amelyik ki szeretne emelkedni a szürke tömegből.

Venztech V10
Venztech V10 [+]

Médialejátszóként

A Venztech V10 rendelkezik a Media Center nevű, alapfunkciókat kínáló médialejátszó szoftver mellett előretelepített Kodival is. Ez jelenleg az egyik legnépszerűbb alkalmazás Android platformon a videók, képek és zeneszámok kezelésére, így mi is ezen vizsgáltuk meg, hogy hogy kezeli az eszköz a médiaállományokat. De ha valakinek nem nyeri el ez sem a tetszését, akkor értelemszerűen bármilyen hasonló programot letölthet a Play áruházból.

Venztech V10 Venztech V10
Venztech V10 Venztech V10
Venztech V10 [+]

Az audiótartalmak közül az MP3, WMA, FLAC és WAV mellett a DSD (2,8 MHz) fájlok megszólaltatása megoldott, a képek közül a BMP, GIF, JPG, TIFF és PNG formátumokkal boldogul. Persze a hangsúly a videókon van, főleg hogy a termékkommunikációban azt ígérik, hogy a készülék gond nélkül megbirkózik a 4K állományokkal is. Kibővített tesztcsomagunk lefuttatása során konstatáltuk, hogy a 10 bites Suzumiya másodpercekre lefagyott, a Killa két másodperc után meghalt, a 3,8 Mbps MKV pedig csúnyán akadozott. A többivel viszont nem volt baj, tehát az Ultra HD videók is gond nélkül végigmentek, a térhatású hangszabványok mindegyikét hiba nélkül kezelte, és a külső feliratok megjelenítése is megoldott.

Appok, játékok, böngésző

Az Android óriási alkalmazáskínálatának csak egy része használható az érintésérzékeny kijelző hiányában, és itt érzi az ember igazán, hogy milyen kár, hogy nincs működőképes, mobil eszközre írt vezérlő app, az ugyanis jelentős mértékben segíthetett volna ezen a problémán. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valaki játszani akar, akkor muszáj szereznie egy USB-s kontrollert, ami megint csak plusz kiadás.

Venztech V10 Venztech V10
Venztech V10 Venztech V10
Venztech V10 [+]

Ez csak azért bosszantó, mert még az olyan, komplex 3D grafikájú játékok is egész jól, simán futottak, mint például az Asphalt 8, ami ma még rengeteg androidos vagy Android TV-s boxot vagy tévét megfektet. A felhasználói alkalmazásokkal sem volt semmi gond, tehát a hardver az appokhoz elég. Természetesen netezni is lehet a masinával, a böngésző kellően gyors és stabil, de ez azért ma már lassan alapelvárás.

Értékelés

A Venztech V10 alapvetően egy teljesen korrekt eszköz, de az összképbe kissé belecsúfítanak a vezérléssel kapcsolatos anomáliák. Az egy dolog, hogy a távvezérlő önmagában csak az alapfunkciók ellátására alkalmas és például az egeret nem igazán lehet vele helyettesíteni, mert ez ebben a termékkategóriában megszokott dolog; de 2016-ban, egy nagyra törő márka esetében elég nagy probléma, hogy nincs olyan ingyenes alkalmazás, amelyen van tapipad és virtuális billentyűzet. Ezáltal ugyanis a modellben rejlő lehetőségeket csak akkor lehet kihasználni, ha valaki beszerez mellé egy USB-s egeret, billentyűzetet, vagy valamilyen kombinált eszközt, illetve egy kontrollert.

Venztech V10
Venztech V10 [+]

Ezen túl alapvetően csak pozitívumokkal találkoztunk, hiszen a grafikus kezelőfelület rendben van, az előre telepített médialejátszó jól működik, a videók jó része szépen fut, bár itt azért belefutottunk néhány hibába. Játékra a V10 abszolút alkalmas, gyakorlatilag úgy működik, mint egy androidos játékkonzol, ami a legtöbb rokonáról nem mondható el, tehát ez mindenképpen kiemeli a hasonló termékek tömegéből. Dizájnja pedig teljesen átlagos, de ez egyáltalán nem baj, ez ebben a termékkategóriában nem szempont, ennél fontosabb, hogy elég kicsi ahhoz, hogy egy táskában kényelmesen elférjen. 22 000 forintért már megvehető, és teljesítményét elnézve ez kifejezetten korrekt árnak tűnik. Alapvetően tetszett nekünk, meglátásunk szerint egy abszolút vállalható termékkel kezdi az európai piac meghódítását a Venztech.


Venztech V10 médialejátszó box

elefant

A Venztech V10-et a Venztech európai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés