H​ir​de​tés

2018. január 23., kedd

Útvonal

Tesztek » Életmód rovat

Új generáció - iPod nano 3G és touch

Megnéztük az Apple két újabb iPod zenelejátszóját, a harmadik generációs nanót és az iPhone-ból lett touchot.

Bevezető

2000-et írtunk, amikor a nagy múltú Apple igen nagy gondba került: részvényei szeptemberben egy nap alatt ötven százalékot zuhantak, év végére pedig abszolút mélypontra kerültek, a tőzsdén minden addig látottnál olcsóbban lehetett megvásárolni a papírokat. A cégvezetés tisztában volt a helyzet súlyosságával, minek következtében 2001-ben olyan dolgokat dobtak piacra, mint az OS X operációs rendszer vagy az első iBook, melyektől nagy sikereket reméltek. Szintén abban az évben került piacra a Tony Fadell által megálmodott iPod nevű zenelejátszó masina első változata is, melyről akkor még valószínűleg senki nem tudta, hogy mennyire át fogja formálni a piacot.

Apple

Most valószínűleg sok olvasónk meghökkenve néz a monitorra, pedig igaz a dolog: az iPodot nem Steve Jobs, sőt még csak nem is egy Apple alkalmazott találta ki, Tony Fadell ugyanis akkoriban még egy független alvállalkozó volt – ma pedig a vállalat iPod & Special Projects Group nevű divízióját igazgatja. Az úriember nem egy konkrét lejátszót, hanem egy aköré épített fizetős zeneletöltő rendszert képzelt el mint a jövő nagy lehetőségét. Az almás cég vezetése is látott fantáziát a dologban, ezért 2001 elején alkalmazták Fadellt, akit egyúttal megbíztak a lejátszó elkészítésével. Mivel kevés volt az idejük, úgy döntöttek, hogy nem a semmiből fognak egy lejátszót készíteni, hanem megkeresnek egy kisebb vállalatot, amelynek már van valami a tarsolyában. Ez volt a PortalPlayer nevű cég, amelynek akkor már volt egy cigarettásdoboz méretű lejátszó-prototípusa, mely rendelkezett egy félkész operációs rendszerrel is, ezért rendkívül jó választásnak tűnt. Az egyezség megkötése után azonban kiderült, hogy a gépnek több komoly hiányossága van: nehezen kezelhető hardver, az AAC és az Audible hangoskönyv-formátum támogatásának hiánya. A projektet persze nem fújhatták le, ezért Steve Jobs a kezébe vette a dolgokat. „Redizánjolták” a gépet – ezért Jonathan Ive a felelős –, és nagymértékben finomítottak a kezelhetőségen. Mikor már úgy tűnt, hogy minden rendben van, felmerült egy utolsó, minden addigit felülmúló probléma, nevezetesen az, hogy az akkumulátor mindössze 3 órán keresztül tudta ébren tartani a masinát. A tervezőknek két hónapba telt orvosolni a problémát, de a lényeg, hogy sikerült nekik, így 2001 októberében hivatalosan is bemutatták az első generációs iPodot, amit aztán sorra követtek az utódok...

Apple iPod
Az első iPod

...melyekre e cikkben idő és helyhiány miatt nem térünk ki részletesen, de a nagyobb jelentőségűeket azért megemlítjük. A legátütőbb sikert kétségtelenül a 2004 februárjában piacra dobott mini tudhatta a magáénak. A recept egyszerű volt: kis méret, divatos külső. Jó dolog a nagy kapacitású merevlemez, de ez ugye – főleg akkoriban még – nagy fizikai méretet is jelent, a felhasználók pedig, úgy tűnik, hogy a tárhelyet gond nélkül feláldozzák a kis méret oltárán. A mini megjelenését egy kisebb tömeghisztéria követte, az Egyesült Államokban az első hétvégén elfogyott a teljes raktárkészlet, ami miatt az európai premier négy hónapot csúszott. A következő két nagy dobás a shuffle és a nano volt, előbbi egyebek mellett azért lett népszerű, mert relatíve olcsón juttatta a felhasználót „iPod-élményhez”, utóbbi pedig, bár nem hozott akkora robbanást, mint annak idején a mini, de így is rendkívül sikeres volt. Az első generációs shuffle-t végül az Apple ölte meg az 1 GB-os nano piacra dobásával, az árkülönbség a két eszköz között ugyanis mindössze 20 dollár volt.

iPod nano 2G
Nano 2G színvariációk

2006 szeptemberében jöttek az utódok, nano 2G és shuffle 2G. Előbbi inkább egy javított verzió, de szerencsére a cég jó helyeken piszkálta meg a gépet – üzemidő, kijelző, borítás –, úgyhogy a siker garantált volt. Az új shuffle pedig megdöbbentően kicsi készülékházat kapott, így bár nem volt kijelzője, vitték szép számmal. Most, 2008-ban pedig itt van az új generációs nano, valamint az első érintőkijelzős iPod, a touch – mindkét gépben felfedezhetünk (jó)pár iPhone-ból ismert dolgot, de ezeket már a következő oldalakon részletezzük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rde​té​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.