Hirdetés

Zenés Samsung páro-S

S2, a kavics

A kavics dizájn nem újdonság az MP3-lejátszók világában. Elég, ha csak a Creative Zen Stone-ra gondolunk, de hasonló kinézetű, gömbölyded mobiltelefonok is születtek már például a Motorola jóvoltából. Ezúttal az ismert koreai gyártó, a Samsung új zenelejátszója kapott ilyen formát. A parányi S2 (teljes nevén YP-S2) néhány hete már hazánkban is kapható. Átlátszó plexidobozában a fekete lejátszón kívül találtunk fülhallgatót szivacsokkal, telepítő CD-t, magyarul is tudó használati utasítás füzetet és egy USB adaptert a számítógéphez történő csatlakoztatáshoz.

Az S2-höz kapott fülhallgató megegyezik a K3, T9 és P2 lejászókhoz mellékeltekkel. Borítása fényes, a pici hangszórókat fémrács takarja, amit mi még szivaccsal is boríthatunk. Körülbelül 50 cm hosszú, nyakba akasztható kábellel rendelkezik. A nyakpánttal használva – a rövid kábel miatt máshogy nem is lehet – nagyon kényelmes a lejátszó viselése, mivel az Samsung S2 mindössze 17,2 gramm tömegű, szinte észre sem lehet venni.

A szerkezet nyakba akasztva lóg, de a fülhallgató dugója nem tud kicsúszni belőle, mivel egy kis horoggal az S2 borításába kapaszkodik. Ekkor találkoztunk egy érdekes problémával; ha a nyakunkban lóg a lejátszó – márpedig úgy tervezték, hogy a használat nagy részében ott legyen – akkor megfogásakor éppen fejjel lefelé tartjuk, tehát a hangerő és léptetés gombok felcserélődnek...

Az S2 memóriájának zenével való feltöltéséhez valahogy a számítógéphez kell kötni. Ez elsőre nem egyértelmű, felmerül a kérdés, az USB bemenete vajon hol lehet? Ezt trükkösen oldották meg, USB aljzat nincs, hanem a fülhallgató-bemenet funkcionál adatátviteli csatlakozóként, amit a mellékelt adapterrel használhatunk. A firmware-frissítést és az akkutöltést is ezen keresztül végezhetjük.

Tesztkészülékünk fényes műanyag borítása fekete volt, de rendelhetünk bordó, zöld, lila vagy éppen márványfehér színűt is. Kijelzőt hiába keresünk, nem találunk rajta, erről sokaknak talán az iPod Shuffle juthat eszébe, mint hasonló termék. Viszont akkor hogyan kaphatunk visszajelzést a lejátszótól? Nos, erről a készülék hátulján, a borítás alatt megbújó színes LED-ek gondoskodnak. A kis lámpácskák kék, zöld vagy lila színben villognak.

Az S2 közel kör alakú, lapos, a gombokkal ellátott fele homorú. Kézbe véve az ember szinte késztetést érez, hogy keressen egy tavat, ahol kacsázni lehetne vele. A 42 x 42 x 16 mm nagyságú eszközre összesen hat gomb került. Ezekből öt a kavics közepén lévő mélyedésben lapul. A középső krómszínűvel indíthatjuk el és szüneteltethetjük a lejátszást, továbbá ezzel kapcsolhatjuk ki és be a parányi készüléket. A lejátszó életre keléséről először a felvillanó hátsó LED ad bizonyságot, majd a zene is elindul rögtön. Alatta és fölötte a hangerőszabályzó + és – található. Hosszan nyomva tartva nem halkítani vagy hangosítani lehet velük, hanem a gombok másodlagos funkcióját érhetjük el. Ekkor a +-szal hozzáadhatjuk, míg társával levehetjük az éppen hallgatott zeneszámot a lejátszási listáról, ezt egy-egy csipogás is jelzi. A << és >> gombokat röviden nyomva a számok közt lépegethetünk, hosszan nyomva pedig beletekerhetünk az aktuális zenébe. A kezelőszervek mellett jobbra egy apró lyukat is felfedezhetünk. Ez a reset gomb, amellyel hibás működés esetén újraindíthatjuk a lejátszót.

Az ötödik, a belső körön kívül eső billentyűvel, az úgynevezett Smart gombbal a DNSe, azaz a Digital Natural Sound Engine (a digitális hangzást életszerűvé tevő) hanghatások közül válogathatunk. Röviden nyomva sorrendben normál, stúdió és koncert beállítások fognak változni. A gombot hosszan megnyomva viszont lejátszási módot cserélhetünk, amit a hátsó LED színváltozása is jelez. Kéken villogó lámpa esetén az összes szám lejátszását követően ismétli azokat. Zöld-kék-lila színeket váltogatva a lejátszás véletlen módban van. Csak a lila világítása pedig a lejátszási listán lévő számok hallgatását teszi lehetővé. A hátsó LED-et kis is kapcsolhatjuk, ha a lejátszást szüneteltetve nyomjuk hosszan a Smart gombot.

Az S2 főbb jellemzői:


Samsung YP-S2
Adattárolóflashmemória 1 vagy 2 GB kapacitással
Kijelző mérete
Támogatott fájlformátumokMP3, WMA, OGG
FM rádió
Akkumulátorbeépített Li-polimer, 200 mAh / 3,7 V
kb. 13 óra zenelejátszás
Funkcióklejátszási lista
ID3 tag támogatása
Hangszínezés3 előre beállított
Méret41,2 x 42,4 x 16,7 mm
Tömeg17,2 gramm
Elérhető színekfekete, bordó, zöld, lila, fehér márvány
Termék honlapjaSamsung YP-S2

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés