Hirdetés

Új Atom csokiburokban

Pine Trail platform

Tesztalanyunk szervezetében az új Atom szív dobog. Az Intel Pine Trail platformjával a ma divatos integrációs úton halad, de nem túl nagy lépésekkel. Nem a processzormagba, hanem csak mellé, ugyanabba a tokozásba került a memóriavezérlő és a grafikus mag, tehát az északi híd. Hozzájuk a korábbi kettő helyett már csak egy kiegészítő lapka (a chipkészlet) kapcsolódik. Elvileg ez a felépítés olcsóbb gyártást és alacsonyabb fogyasztást eredményez a korábbinál.

Teljesítmény terén az Intel pontosan úgy viselkedett, ahogyan egy egyeduralkodó szokott, ha senki nem veszélyezteti. Fikarcnyit sem változott vagy gyorsult az Atom processzormagja. Egy vagy két Hyper-Threadinget támogató magja maradt 1,66 GHz-en. Nem sokat fejlődött a grafikus részleg sem, mondhatni a minimális igények kielégítésére tervezték. Csak a DirectX 9-et ismeri, a CPU-nak semmilyen támogatást nem ad HD videók lejátszásában. Erre a feladatra az Intel külső – például a Broadcomtól származó – chipet ajánl, amit a gyártók vagy beépítenek, vagy nem.

Világos, hogy mi a célja az ilyen jellegű „fejlesztésnek”. Az, hogy az olcsó netbookok teljesítményben még az eddiginél is kevésbé fenyegessék a komolyabb notebookokat. Lényegében az a helyzet alakult ki, hogy olcsón vehetünk erős, de nagy és akkuban gyenge klasszikus notebookokat, ugyancsak olcsón vehetünk kicsi, akkuban kiváló, de alacsony teljesítményű netbookokat, de ha a két kategória előnyeit akarjuk ötvözni hátrányaik nélkül, akkor jól meg kell fizetnünk a CULV gépeket. Ráadásul a legújabb, alacsony fogyasztású Arrandale processzorok a mai legdrágább CULV modellek árszintjén vannak.

Kezdetnek három új Atom processzor várható, melyek mind 1,66 GHz-en járnak. Az egymagos N450 kerül a netbookokba, TDP fogyasztása 5,5 watt. Az asztali, nettop gépek két processzort kapnak. Az N450-hez hasonlóan egymagos D410 10, a kétmagos D510 pedig 13 wattos TDP értéket kapott. Ezzel a viszonylag magas fogyasztással lényegében sikerült is kigolyózni a kétmagost a netbookok világából, hiszen majdnem két és félszer annyit fogyaszt, mint a mobil egymagos, ráadásul a sokkal jobban felszerelt és erősebb – no meg drágább –, alacsony fogyasztású Arrandale modellek csak egy harmaddal fogyasztanak nála többet. Szerencsére ahhoz már nem volt mersze az Intelnek, hogy a grafikus magra köthető belső monitor felbontását a netbookos processzornál 1024x600-ra korlátozza. Itt 1366x768 pixel a plafon. Azért a külső monitor méretét 1400x1050-re csonkították a nettopos változat 2048x1536 pixele ellenében. Kíváncsiak lennénk ennek a lépésnek az indoklására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés