Özönlenek a Pine Trail-es alapokra épült netbookok

Hirdetés

Tegnap mutatkozott be hivatalosan az Intel Pine Trail platformja, de már korábban is elkezdtek szállingózni a hírek a gyártók erre épülő megoldásairól. Tudott, de legalábbis sejthető volt, hogy az Asus, az Acer és a Lenovo is előrukkol majd az új Atom processzorokkal felszerelt netbookokkal, és nem meglepő, hogy a példájukat a többi nagy gyártó is követi.

A Dell a már jól ismert Inspiron Mini 10v-t újította fel, legalábbis belsőleg. Az új modellek 10,1 colos kijelzőt kaptak, aminek az alapértelmezett felbontása 1024x600 pixel, de rendelhetők lesznek 1366x768 képpontos változatok is – kérdés, hogy kényelmesen olvasható marad-e így egy ekkora méretű képernyő. Úgy tűnik, új „alapkonfiguráció” született a netbookok piacán, ez az 1,66 GHz-es Intel Atom N450 processzorból, ezzel együtt az integrált GMA 3150 grafikus vezérlőből és NM10 Express lapkából, 1 GB RAM-ból és 160 GB-os winchesterből áll. Ide sorolhatjuk még a webkamerát, mikrofont és kártyaolvasót is, valamint a Wi-Fit.

Dell Inspiron Mini 10
Dell Inspiron Mini 10

A Dell nem is kívánt ettől eltérni, azonban az esetlegesen nagyobb kijelző mellett további extrákkal is elláthatják az új modelleket. Egyrészt lehetőség nyílik tévétunerrel, Bluetooth és GPS modullal felszerelt gépek megrendelésére, másrészt a netbookokat a ma már elterjedtnek számító Windows 7 mellett XP-vel vagy Ubuntu Linuxszal is kérhetjük. A készülékek három- vagy hatcellás akkumulátorról üzemelnek, az utóbbival a 9,5 órás üzemidő is elérhető. Az új Dell Inspiron Mini 10 kezdőára 299 dollár lesz, és már január 5-étől árulják, az extrább konfigurációkra azonban még kicsit várni kell.

Dell Inspiron Mini 10
Dell Inspiron Mini 10

Újít a Fujitsu is. Az ő megoldásuk a prémium kategóriás notebookok világából már ismert LifeBook jelzést kapta, ami az MH380 típusszámmal egészül ki. A három színben megjelenő netbookok szintén a már leírt sémára épülnek, de kicsit erősebbek a Dell gépeinél. Itt az N450-es Atomot 2 GB memória és 250 GB-os winchester egészíti ki, és a készülékek alapból is rendelkeznek a Wi-Fi mellett Bluetooth modullal is. A 10,1 hüvelykes kijelző is a szokottnál nagyobb felbontású, 1366x768 pixeles, és ebbe a masinába is került kártyaolvasó, valamint webkamera. A Fujitsu LifeBook MH380 áráról még nincs információ, de várhatóan már januárban megvásárolható lesz.

Fujitsu MH380
Fujitsu MH380

Furcsa lett volna, hogy ha a HP kimarad a sorból, így nem meglepő, hogy ők is új modellel jelentkeznek.  A külső nagyon ízlésesre sikeredett, egyes készülékeken a fedél apró mintázatot kapott, ami határozottan jól mutat. A Mini 210 belső felépítésében már semmi különleges nincsen: a 10,1 colos kijelző mellett a már említett Atom N450 a GMA 3150 grafikus vezérlővel, 1 GB RAM és 160 vagy 250 GB-os merevlemez kerül bele. Ebbe a gépbe is jutott kártyaolvasó, webkamera és Wi-Fi modul, operációs rendszerként pedig Windows 7-et lehet használni. Három- vagy hatcellás akkumulátorral rendelkezik, így választhatunk a kisebb tömeg és a hosszabb üzemidő között. A HP Mini 210 ára a felszereltségétől függően 320 és 400 dollár közé várható, de a pontos forgalomba kerülési időről még nincsen hír.

HP Mini 210
HP Mini 210

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés