Hirdetés

Új Atom csokiburokban

Asus EeePC 1008P Karim Rashid

Láttunk, sőt teszteltünk már Asus Eee PC 1008-at, de olyat még nem, mint ami a napokban tesztlaborunkban landolt. Ennek a modellnek a típuskódja P betűvel végződik, ami az Intel új Atom platformjára, a Pine Trailre utal. Karim Rashid szignója pedig azért szerepel az Eee PC-n, mert külső formaterve az egyiptomi származású dizájner alkotása. Meg kell hagyni, jó munkát végzett a mester. A négyzethálós és emellett hullámos, matt, barna burkolat mindennek nevezhető, csak átlagosnak nem. Úgy néz ki a netbook, mint egy méretes csokoládétömb. Még vadítóbb ez a felület fényes rózsaszínben.

Az Eee PC 1008 spéci kabát nélkül is eléggé egyedi formát kapott, amit az Asus Seashell – kagyló – fantázianévvel illet. A netbook elejére és hátuljára sem került csatlakozó. Szokatlan, hogy a fenéken van az üzemet és töltést jelző LED.

Oldalt is diszkréten elrejtették a rút csatlakozókat. Balra elöl a kártyaolvasó látszik, amit nagy kihagyással picike szellőzőnyílás, egy fedél és a tápcsatlakozó követ. A fedél alatt egy USB és egy speciális csatlakozó rejtőzik, melybe a gép aljába rejtett analóg monitoradaptert lehet bedugni. A másik oldalon még kevesebb a látnivaló. Itt a nagyobb ajtó mögött lakozik még egy USB, illetve két hangcsatlakozó, a hátsó, különálló rekeszben pedig az Ethernet aljzat rejtőzik. Szóval a felszereltség egy USB-vel és a Kensington zárral szerényebb a szokásosnál, a forma viszont látványos.

Belül már valamivel átlagosabb a gép megjelenése. Itt a szokásos, szigetes billentyűzetet találjuk, igaz, az 1008HA-ban még nem ilyen volt. Fölötte egyedi zsanéron fordul a fényes előtéttel megvert 10,1 hüvelykes kijelző. Alul, a csuklótámaszba olyan bibircsókos tapipadot integráltak, amilyen a többi Seashell formatervű társon is van, alatta pedig ott figyel az Asus rengeteg laptopjára jellemző krómhatású gomb. A csuklótámasz jobb sarkán látható a formatervező szignója.

Maximális nyílásszög tekintetében az Eee PC 1008P megfelel az elvárásoknak. Kellően laposra nyújtózik ahhoz, hogy magasabb felhasználók is kényelmesen használják ölbe véve. Az Eee PC 1008 széria igyekszik eggyel magasabb kategóriát képviselni az 1001 és 1005 mellett. Szerintünk kompaktságán, formáján és minőségén jól érezni ezt, Karim Rashid formaterve pedig tovább emeli a színvonalat. Szerintünk egyelőre az 1008P a legformásabbra sikerült Eee PC, melynek lényegében csak egyetlen zavaró külső részlete van, a tükrös kijelző.

Szerencsére alul is folytatódik a látványos borítás, és nem jellegtelen fekete műanyagot kapunk. Az Eee PC 1008HA-hoz hasonlóan kevés nyílás van az 1008P alján, de azért eggyel jobb az új modell. A D-Sub monitorcsatlakozót rejtő vájaton és a memóriamodul fedelén felül kapunk még egy ajtócskát oldalt.

Mögötte rejtőzik a kihúzható akkumulátor, ami sokkal praktikusabb, mint az 1008HA fixen a burok alá épített megoldása. A telep méretesnek látszik, de csak háromcellás, 31 Wh kapacitású. Kis kapacitását úgy próbálják ellensúlyozni, hogy második, ajándék akkumulátort adnak az Eee PC 1008P-hez. Így már a legnagyobb akkumulátorú modellek közé sorakozik be, és amikor a súly fontosabb az üzemidőnél, akkor elég a felét magunkkal vinni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés